Razbita okna slovenske družbe

DAMIJAN blog

Bi morili? Ob tem vprašanju se boste seveda zgolj prizanesljivo nasmehnili in se povprašali o mojem duševnem zdravju. Pa ste prepričani, da ne bi? Kaj pa če vprašam nekaj bolj preprostega: bi postali »tajkun« oziroma bi “ukradli” podjetje, če bi se vam kot menedžerju ponudila priložnost? Zdaj ste verjetno zastali in se za trenutek zamislili, čeprav je »biti tajkun« ena najgrših psovk v teh časih. *

View original post 1,628 more words

One response

  1. Ja, okolje je zelo pomembno. Naj vam dam primer iz avtomobilske industrije.

    Auditor-ji kupcev so praviloma tudi zelo pozorni na splošno urejenost in čistočo tovarn in njihove okolice.. Zakaj? Zato ker ne moreš zagotavljati vrhunske kvalitete v neurejenem okolju. Ker te urejenost okolice podzavestno sili tudi v urejenost delovnih procesov. Ker urejenost postane na ta način tvoja mentalna forma, ki jo nezavedno uporabljaš pri vseh procesih.

    Kar se pa managerskih prevzemov tiče: večina jih je bilo povsem legalnih. Če ne bi bilo krize 2008, ki jo lahko tretiramo kot “black swan event” in bi konjuktura trajala še kakšna 4 leta, bi bila večina prevzemnikov danes tretirana kot poslovni junaki, banke, ki so vse skupaj v poplavi eurske likvidnosti financirale, pa bi se pošteno omastile.

    Vedno se sprašujem zakaj se tako kriminalizira mangerje, skrbnike državnega premoženja, ki so prodajali pa ne. Le-ti ne bi smeli gledati samo na kupnino. Vsaj za večje, pomembnejše firme to velja. Če ti ne bi prodajali in prodajali na način kot so, potem tudi managerji ne bi mogli kupiti firm. Za posel sta potrebna dva. Mogoče prst ni uprt ravno v najbolj odgovorne.

%d bloggers like this: