Trump & Brexit: Razumevanje vzpona populizma

Če koga zanima, spodaj je današnje predavanje (kliknite na sliko) na Filozofski fakulteti o fenomenu Trump oziroma širše o razumevanju vzrokov vzpona sodobnega populizma.

Moja teza je, da je vzpon populizma seveda odgovor na spremembe v okolju. Je odgovor na povečane frustracije in povečano anksioznost med ljudmi. Ključno je razumeti, kaj je privedlo do povečanja frustracij med ljudmi do te mere, da začenjajo (navidez) iracionalno glasovati za politike, ki jih bodo “nategnili” s politikami, ki bodo še poslabšale njihovo situacijo. Če bomo razumeli te vzroke, se lahko proti populizmu borimo oziroma lahko preprečimo, da preraste v globalni (tudi vojaški) spopad.

trump-brexit

2 responses

  1. Kot prvo, strinjam se z vsem zapisanim na prosojnicah. Edino kar me moti je, opredelitev Trumpa kot populista (tudi vi) in da bo slabši kot Clintonova (večina SLO medijev).
    Kako ste lahko vsi tako sveto prepričani, da bo Trump slabši od Clintonove in kako ste lahko vsi tako sveto prepričani, da bo v mandatu populist in kaj je še vsega na -ist?
    Volitve so en del zgodbe, delovanje v kasnejšem mandatu pa je nekaj povsem drugega. Dajmo pustiti času in čas in potem ali pa sproti ocenjevati. Nikakor pa za vnaprej. V kandidiranju za vsako funkcijo (na koncu koncev tudi direktorsko v podjetju, da o kandidiranju za dekana/rektorja in politika sploh ne izgubljam besed) je čas sajenja rožic, in čas ko se morajo rožice tudi vzgojiti, razcveteti in pobrati. In VEDNO obstaja diskrepanca med kokodakanjem in “populizmom” na začetku in dejanskimi rezultati na koncu procesa. VEDNO!!!

    Sam z distance (podobno ali enako kot vsi kabinetniki) gledam kako sestavlja svojo ožjo ekipo, kako je sestavil svojo zmagovalno volilno ekipo, kako sestavlja administracijo in kako deluje danes ( menedžersko in osredotočeno, kar je svetlobna leta drugače in boljše od tega kar počno politiki in kabinetniki) nekaj tednov po “še ne dokonlčni zmagi” in moram reči, da sem pozitivno presenečen. Kljub temu, da mi je bilo popolnoma vseeno kdo bo zmagal in kljub temu, da mi ni všeč kot pojava (prej antipatičen). Sem pa intimno vseeno upal, da bodo ameri dokončno razdevičili Clintonovo. Ki pa mi kot pojava ni nesimpatična, mi je pa nesimpatična takoj ko začne moralizirati in deliti nasvete vsem in vsakomur (kot Mirči in njegov krožek kabinetnikov)

    Kaj ste pa vsi napovedovalci in razlagalci dogajanja v svetu in doma (pa če imate osnovo in temelje za komentiranje ali ne) videli v njem in kako se dobljeno ni skladalo z vašimi pogledi na želenega (a k sreči ne tudi dobljenega) zmagovalca, pa je vaš problem. In o tem ni potrebno na stroške davkoplačevalcev veliko modrovati in prirejati raznoraznih okroglih miz, simpozijev in kar je še podobne “intelektualne” krame. Sploh pa ne v SLO. Volitve so bile v ZDA in se nas tičejo zelo malo ali skoraj nič (tudi ali predvsem zaradi naše nepomembnosti v svetovnem merilu). O samoočiščevalni sposobnosti amerof pa imam mnogo višje mnenje kot o “taisti” lastnosti slovenceljnof,

%d bloggers like this: