Vprašanje za 1.5 milijarde evrov: Korupcija ali izsiljena zaščita pred trojko?

Zadeva se zdi dokaj podobna kot v primeru “zaščite”, ki jo nudi mafija lastnikom lokalov, le da na bistveno višji ravni (finančna industrija je danes ob farmacevtski industriji daleč največja mafija). Z majhno razliko, da v tem primeru lahko gre tudi za elemente korupcije. Treba bo spremljati karierne trajektorije vpletenih in njihove – konsolidirane – prihodke, pa se bo razkril odgovor tudi na to vprašanje.

A trojke v Slovenijo ni bilo. Dokument, ki smo ga pridobili, morda odgovarja na vprašanje, zakaj ne. Razkriva tudi, da je dal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec enemu od državnih organov oziroma institucij letos izjavo, v kateri je poudaril, da se je Slovenija pred trojko rešila le zaradi ene stvari – 1,5 milijarde evrov vredne zadolžitve v ameriškem finančnem skladu Pacific Investment Management Company (Pimco).

Kako je bil torej z grožnjo trojke v Sloveniji povezan Pimco, največji vzajemni obvezniški sklad na svetu? Zakaj bi dejstvo, da je ta odkupil za poldrugo milijardo slovenskih obveznic, lahko vplivalo na odločitev, da naša država nikoli ni zaprosila za mednarodno finančno pomoč? Kaj je v resnici mislil Jazbec?

Petek, 15. november 2013, je bil v slovenski politiki pomemben dan. Državni zbor je glasoval o sprejetju proračuna za leto 2014, na katerega je vlada Alenke Bratušek vezala tudi zaupnico. Le nekaj ur pred tem je minister za finance Uroš Čufer poskrbel za veliko presenečenje. Državo je namreč zadolžil za 1,5 milijarde evrov.

To je storil kljub napovedim, da Slovenija v letu 2013 ne bo več iskala denarja na finančnih trgih. Tisto leto se je država namreč zadolžila že dvakrat, obakrat v dolarjih. Maja je najprej izdala desetletne obveznice s 5,85-odstotno kuponsko obrestno mero, nato pa še petletne obveznice s 4,75-odstotno kuponsko obrestno mero.

Nova zadolžitev ni bila le nepričakovana, ampak zelo drugačna od prejšnjih. Zakaj?

Prvič, Slovenija je obveznice izdala v tako imenovani zaprti izdaji. Vse je prodala le enemu, vnaprej izbranemu kupcu – skladu Pimco. Ministrstvo za finance se pred izdajo obveznic ni odločilo za običajno predstavitev potencialnim vlagateljem v Evropi in svetu. Prav tako ne za dražbo, na kateri bi tekma med različnimi ponudniki prodajo obveznic za Slovenijo pocenila. Tudi v vrstah nekaterih domačih finančnih institucij je bilo ob izbruhu novice o zadolžitvi veliko slabe volje, saj bi bil nakup zaradi visoke obrestne mere zelo privlačen tudi zanje.

Drugič, ministrstvo za finance je vztrajalo, da javnost ne sme o kupcu obveznic izvedeti nič. Če je v primeru prejšnjih izdaj razkrivalo podatke o tem, koliko odstotkov obveznic so kupili imetniki iz posameznih držav in kdo so bili vlagatelji, o tem novembra 2013 ni bilo mogoče dobiti informacij. Javnosti o zadolžitvi ni obvestilo ministrstvo, ampak je o njej prvič poročal Bloomberg. V poznejšem poročilu o upravljanju javnega dolga za leto 2013 je tej zadolžitvi namenilo en sam stavek.

Prikrivanje kupca je bila ena od pomembnih točk interpelacije, ki jo je proti Čuferju vložila opozicija. Čeprav so njeni poslanci takratnega ministra več kot desetkrat vprašali, kdo je bil kupec obveznic, Čufer njegovega imena ni razkril.

Tretjič, ta posel se je Američanom več kot izplačal. Od Slovenije so kupili obveznice po obrestni meri 4,7 odstotka. Na isti dan, ko se je naša država zadolžila, je bil po oceni Bloomberga zahtevani donos na triletne slovenske obveznice precej nižji. Znašal je le 3,43 odstotka.

Če bi se država za isti znesek zadolžila po tej obrestni meri, bi pri obrestih prihranila 63 milijonov evrov.

Pimco seveda ni eden od navadnih vlagateljev. Je največji svetovni kupec v državne obveznice. Upravlja okoli 1500 milijard ameriških dolarjev sredstev. Njegov lastnik prihaja iz Nemčije, države, ki ima ključno besedo pri odločitvah v območju evra. To je finančni velikan Allianz SE, ki ima v lasti tudi istoimensko zavarovalnico.

Prav količina denarja, ki ga upravlja, je ključni vzvod moči, ki skladu omogoča vpliv na politične in ekonomske odločitve. »Ko Pimco neha kupovati obveznice držav, je to jasno znamenje, da je država na robu krize ali celo bankrota. Skoraj vse vlade zato ohranjajo z njim tesne povezave. K predsedniku uprave Mohamedu El Erianu pošiljajo finančne ministre in guvernerje centralnih bank, včasih celo predsednike vlad. In sicer zato, da bi ga prepričali, naj še naprej kupuje njihove obveznice,« so že leta 2011 zapisali v Spiegelu.

Vir: Delo

3 responses

 1. No , američani (PIMCO) so obveznice hitro spet prodali naprej iz zaslužili pri tem krepko več kot sto milijonov. Zanimivo bi bilo videti, kdo je bil kupec.

  Bi pa bilo zanimivo videti kdo je v resnici Uroš Čufer. Spomnim se ga iz prvih sestankov komisije, ki se je z EU pogajala o pomoči NLB. Kot predstavnik NLB je bil relativno neopazen. Brez predlogov, brez pobude, brez idej.

  Kasneje se ga spomnim na posvetovanju o privatizaciji, ki ga je 15.7.2013 organiziral predsednik Pahor na temo privatizacije. Občutek sem imel, da je bil celoten dogodek namenjen samo temu, da se da Čuferju “štih”. V zaključni besedi je Čufer omenil:

  ” …po prvem svežnu podjetij (za privatizacijo op. MG), bo sledil drigi in tretji, da bi se na koncu lotili tistega kar v svetu imenujejo prava privatizacija, tj. privatizacija šolstva in zdravstva”

  To je izjavil minister LEVE vlade, v direktni izdaji mandata volilcev. “In nikome ništa”. Spomnim se, da mi je dobesedno zaprlo sapo. Je pa zanimivo, da je posnetek tega dela Čuferjevega govora pozneje izginil (bil izbrisan, vključno z back-up-ov) iz vseh arhivov TV-postaj, ki so spremljale posvet.

 2. Kot pravim, treba je pogledati “konsolidirane prihodke” (domače, tuje, povezanih oseb) teh akterjev oziroma službe, ki so jih ali jih kmalu bodo zasedli, in bo odgovor precej jasnejši.

 3. …”To je finančni velikan Allianz SE, ki ima v lasti tudi istoimensko zavarovalnico.” …

  Ta trditev seveda ne drži in je čisto navadna izmišljotina!!!

  Lastnišk struktura zavarovalnice Allianz je sledeča:
  -87,99%….. razpršeno lasništvo (mali delničarji)
  -5,98%……. Black Rock
  -3,04%……. UBS Group AG
  -2,99%……. Harris Asociates

  Lp Dinko

%d bloggers like this: