Trumpov twitter načrt za zaustavitev selitve delovnih mest v tujino

Heh, Trump ima sicer plemenite cilje – obdržati ali celo vrniti delovna mesta nazaj v ZDA, vendar si malce po svoje predstavlja mednarodne pogodbene obveznosti. Tudi sicer Trump ne posveča veliko pozornosti formalnostim in preudarnemu pristopu, svoj načrt, kako bo obdržal delovna mesta v ZDA, je objavil kar na twitterju. Proglasil je, naj ameriška podjetja, ki načrtujejo investirati v tujino, dobro premislijo, kajti ko bodo želela svoje proizvode uvažati nazaj za prodajo na ameriškem trgu, jih čaka 35% davek.

Vir: Matt Yglesias

Trumpovi svetovalci in komisar za trgovino bodo imeli težave pri implementaciji tega tviteraško napovedanega ukrepa, saj je v nasprotju s temeljnimi multilateralnimi obveznostmi ZDA v okviru sporazuma GATT in Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Sprejetje takega ukrepa (se še spomnite Bushevega dviga carin za uvoz jekla?!) bi seveda za seboj potegnila kazen s strani WTO ter dovoljene povračilne ukrepe prizadetih držav.

Ampak ta grožnja pa se vseeno bere dobro v tej twitter ofenzivi. Kar pa je najbrž tudi bil njen namen. V moškem svetu komunikacije bi se to uvrščalo v rubriko “kurčenje”. Katerega namen je zgolj postavljanje v “šank debati” brez realnih posledic naslednje jutro, ko spomin zbledi.

%d bloggers like this: