Naj EU uvede “nacionalne evre”?

Nobelovec Joseph Stiglitz je za Vanity Fair napisal načrt za rešitev Evrope. Ta načrt (oziroma zgolj predlog) predvideva t.i. fleksibilni evro, ki pa v bistvu pomeni vrnitev oziroma prehod na nacionalne evre. Stiglitz ni ekspliciten glede tega, pač pa pravi zgolj:

The flexible euro would build on these successes and create a system in which different countries (or groups of countries) could each have their own euro. The value of the different euros would fluctuate, but within bounds that the policies of the eurozone itself would affect. Over time, perhaps, with the evolution of sufficient solidarity, those bounds could be reduced, and eventually, the goal of a single currency set forth in the Maastricht Treaty of 1992 would be achieved. But this time, with the requisite institutions in place, the single currency might actually achieve its goals of promoting prosperity, European solidarity, and political integration.

 

Bolj razdelan predlog je že leta 2012 pripravil Steve Keen, glejte spodaj.

DAMIJAN blog

Medtem ko ameriški ekonomisti na čelu s Paulom Krugmanom predlagajo naj bi šibke države evro območja izstopile iz skupne valute (kar bi imelo ob pozititivnih seveda veliko negativnih učinkov, kot so ohranitev bremena dolga, denominiranega v evrih, ob sicer devalviranih prihodkih v domači valuti), pa je kontroverzni Steve Keen lani predlagal, da naj bi države evro območja uvedle “nacionalne evre“, denimo nemški evro, španski evro, slovenski evro itd. To v bistvu pomeni, da bi se EU vrnila nazaj k staremu sistemu skupne obračunske enote in fiksiranih medvalutnih deviznih tečajev (ERM). Prednost tega pristopa je, da bi z devalvacijo “nacionalnih evrov” tudi vrednost dolga v nacionalneih evrih upadla v enaki meri kot prihodki domačih subjektov. Seveda pa ima ta predlog tudi številne negativne plati.

View original post 515 more words

One response

  1. Podoben načrt je imel že leta 1989 bivši britanski finančni minister Nigel Lawson, ki je predlagal, da bi poleg nacionalnih valut dopustili kot zakonito plačilno sredstvo tudi ECU. (glej: Zadnja leta evra: Bruno Bandulet)

<span>%d</span> bloggers like this: