Portret obupanih: maščevanje Cameronu

Dobra grafika v The Guardianu o strukturi britanskih volilcev, ki so glasovali za “odhod” oziroma “obstanek” v EU. Za odhod so glasovali nizko izobraženi, brez formalne kvalifikacije in starejši volilci z nizkimi dohodki, rojeni v V. Britaniji. Drugače rečeno, za odhod so glasovali “obupanci” – tisti, ki sta jim globalizacija in odgovor na krizo vlade Davida Camerona z zategovanjem pasu, rezanjem izdatkov za šolstvo, zdravstvo in socialne transferje vzeli preostanek prihodnosti. Včerajšnji referendumski rezultat je v svojem bistvu maščevanje “obupancev” Cameronu. Vprašanje pa je, ali bodo z odhodom Camerona na smetišče zgodovine in z izstopm iz EU kaj pridobili. No, morda se je splačalo že samo zaradi odhoda Camerona in njegovega jastreba Osborna.

Vir: The Guardianu

3 responses

  1. Zgleda, da je bilo to tudi nekakšno maščevanje EU-ju. Strah in celo sovraštvo do priseljencev pa je bila ena izmed glavnih prodajnih točk izstopa.

    V tej Evropi in na celotnem zahodu se od države do države vse bolj uveljavlja desničarska ideja, da nacionalistično zapiranje vase prinaša ekonomsko in socialno varnost, celo svobodo.

    Ljudje, ki volijo za to so ne le ekonomsko nemobilni, ampak tudi geografsko. Vseeno jim je, če se njihova država zapira pred svetom in, če bo dobila milo za drago nazaj, ker itak ne nameravajo nikamor oditi.

  2. Občutek imam, da ima vrh EU politike UK preko glave, zato so v primerjavi z reševanjem begunske krise nastopili že naslednji dan po referendumu.
    Šala vsega tega pa je, da je posvetovalni referendum za vlado neobvezujoč.

%d bloggers like this: