Kitajski sindrom: Ekonomisti spoznavajo, kar so delavci vedeli že dolgo

Dober post Rogerja Farmerja iz UCLA Berkley, ki povzema zadnje ugotovitve akademskih ekonomistov, ki se ukvarjajo z zunanjo trgovino. In sicer, da je imela globalizacija, predvsem pa liberalizacija trgovine s Kitajsko (predvsem po kitajskem vstopu v WTO leta 2001), velik negativen učinek na razvite države. Vendar ni negativno vplivala samo na zaposlenost in plače v industriji, pač pa tudi na plače v drugih sektorjih, na redistribucijo dohodkov, na povečane javne stroške zaradi dodatnih transferjev itd. No, akademski ekonomisti ugotavljamo, kar so delavci vedeli že dolgo in kar se bo nujno odrazilo tudi na volilnih rezultatih. In pri tem dejstvo, da je globalizacija iz revščine dvignila dve milijardi ljudi, nič ne pomaga ublažiti negativnih sentimentov do globalizacije pri srednjem sloju v zahodnih državah. Predvsem v ZDA, kjer je za razliko od Evrope povsem odpovedala socialna država.

I feel a little like Rip Van-Winkle. The consensus amongst economists in the 1980s was that trade is always and everywhere good for everyone.  After attending a UCLA workshop on trade a couple of weeks ago, I learned that all that has changed. There is a new consensus, summarized in two papers, “The China Syndrome“, published in the American Economic Review, and “the China Shock“, a new working paper,  by David Autor, David Dorn and Gordon Hanson (ADH). According to their research, the effects of trade with China have been truly catastrophic for the average American worker. Over to ADH:

Our analysis finds that exposure to Chinese import competition affects local labor markets not just through manufacturing employment, which unsurprisingly is  adversely affected, but also along numerous other margins. Import shocks trigger a decline in wages that is primarily observed outside of the manufacturing sector.

Sound familiar? This is a case of academic economists catching up with what the median blue-collar worker has known for a long time. The U.S. lost jobs to China and the average American worker was not compensated by the winners. And there were winners.

China’s economic growth has lifted hundreds of millions of individuals out of poverty. The resulting positive impacts on the material well-being of Chinese citizens are abundantly evident. Beijing’s seven ring roads, Shanghai’s sparkling skyline, and Guangzhou’s multitude of export factories none of which existed in 1980 are testimony to China’s success.

Nor were the winners only Chinese workers. If your income is primarily generated by ownership of human or physical capital; you have benefited enormously from the chance to combine your talents, in the case of human capital, and your wealth, in the case of physical capital, with a vast pool of unskilled labor. But those benefits were never passed on to American workers and American workers are now voicing their collective displeasure at the ballot box.

Vir: Roger Farmer

En odgovor

  1. Nisem pa čisto prepričan, če je socialna država odpovedala le v ZDA, recimo pod Clintonom in še prej pod Reaganom. V južni Evropi se jo je uničilo v šprintu s katastrofalnimi posledicami, ki jih še ni konec. Sicer je pa Evropa hujša, pri nas se globalizacija ne pozna le v odhodu delovnih mest, ampak predvsem v totalitarni evrokratski uredi, ki nam centralizirano vodi najpomembnejše posle države, čemur smo se rade volje pridružili.

    Fenomen globalizacije poleg ekonomske analize, potrebuje tudi politično analizo. Čeprav se zadnjih 30 let govori (gobezda?) o demokraciji kot na steroidih, smo v javnem vplivu na skupne zadeve srhljivo nazadovali. A to se ve že dolgo, že dolgo se ve, da globalizacija ni demokratična in da ne spodbuja demokracije, spodbuja kvečjemu volilne mašinerije, ki rastejo kot gobe, a to ničemur ne koristi, zato ker se je resnična moč že pred časom preselila iz politike h koncentriranemu kapitalu. Demokracijo pa se opeva ravno zato, ker je neučinkovita, ampak fajn zgleda, še vedno. Cvetoča desničarska avtoritarnost je poizkus, da bi se izvili iz njene impotence, le upamo lahko, da obstaja še kaka druga pot.

    Všeč mi je

%d bloggers like this: