10 načinov, kako na letalu prepoznati terorista (=ekonomista) zraven sebe

Zabavna prigoda prejšnji teden, ko so z letala sneli italijanskega ekonomista Guida Menzia, ker je sopotnica njegovo zapisovanje diferencialnih enačb zamenjala za teroristična sporočila v arabščini, terjajo dodatne previdnostne ukrepe. Ekonomisti se ne razkrijejo samo tako, da na papirju zapisujejo grške hieroglife, pomešane z arabskimi številkami, pač pa tudi z načinom obnašanja in komuniciranja. The Economist je izdal varnostna navodila, kako zraven sebe na letalu prepoznati nevarnega terorista, preoblečenega v ekonomista:

1. He refuses to listen to the safety announcement because “in the long run, we’re all dead”

2. He keeps telling you that “there is no such thing” as a “complimentary refreshment service”

3. He avoids prolonged conversation with you because he has a “rational expectation” that you’re an idiot since you chose the middle seat

4. But he offers to trade his aisle seat for yours in a competitive auction with the woman sitting behind you

10. Spends all the flight scribbling Greek letters into a notebook. Turns out it’s not a series of equations; he’s part of the IMF negotiating team en route to Athens.

Vir: The Economist

Ne verjamem sicer, da je to zgoraj smešno še komu drugemu razen nam ekonomistom (tako kot meni niso smešni vici zdravniških kolegov, ki, ne vem zakaj, nujno vsebujejo razne ekstravagantne bolezni). Je pa dejstvo, da matematični modeli, ki jih zapisujejo ekonomski skribači, in njihove kasnejše interpretacije lahko služijo kot nevarno orožje v rokah politikov. Najnevarnejši med njimi, ki mi trenutno padejo na misel, so vsekakor:

  1. Model racionalnih pričakovanj (Robert Lucas)
  2. Ricardijanska ekvivalenca (Robert Barro

(se nadaljuje)

%d bloggers like this: