Pomembno je, kaj študirate, ne kje

Tale slika zelo kruto razkriva resnico: če želite imeti visoke dohodke, šač ne smete iti študirat humanističnih ved ali umetnosti, pač p tehniko, računalništvo ali matematiko. In nič vam ne pomaga, če poskušate ta trend prinesti naokrog tako, da se vpišete na študij denimo filozofije na Harvard, namesto na univerzo v neki ameriški vukojebini. Humanisti imajo pač privilegij širjenja svojih obzorij, toda povsod dobivajo zgolj drobtinice za plačilo. Diplomanti poslovnih šol in ekonomije pa so nekje vmes.

Vir: The Economist

Zelo podobne ugotovitve je prinesla tudi analiza za Slovenijo, ki sta jo naredila Polanec & Bartolj (2011). Zato velja dobro razmisliti, kaj boste študirali, če želite tudi dobro živeti in ne samo uživati v tem, kar počnete. Krut trade-off, priznam. Ampak tako pač je.

2 responses

  1. Poznam bivše študente in diplomante LJ Filo faksa, ki so jim profesorji na prvi dan guljenja klopi povedali, da na tem področju ni (zanesljivega) denarja. Če jim tega niso povedali profesorji, so jim to pred tem skoraj zagotovo povedali starši, če jim niso starši, so si pa to povedali sami.

    “In nič vam ne pomaga, če poskušate ta trend prinesti naokrog tako, da se vpišete na študij denimo filozofije na Harvard, namesto na univerzo v neki ameriški vukojebini. ”

    To pa ne drži. Najbolj pogost in nekako logičen poklic doktorja filozofije, bi bila zaposlitev v akademi, tam pa je seveda zelo pomembno kje si študiral. Z diplomo/magisterijem/doktoratom s Harvarda ne bi smel biti problem najti delo na kar dobri univerzi. Mogoče bi zaslužil manj od dobrega električarja s poklicno šolo, ampak prednost pred vsemi drugimi filozofi, ki niso prišli blizu Bršljanovi ligi, pa vsekakor je. Za slovenske razmere pa povsem verjamem, da je čisto vseeno ali študiral humanistiko na Primorskem, v Mariboru, ali v Ljubljani.

  2. Zanimivo je tudi, da je “return on investment” pri dražjih univerzah še nekoliko nižji, zaradi česar se je celo smiselno izogniti Harvardu.

%d bloggers like this: