Povratek v komunizem?

Glede na tematiko teh praznikov je zelo aktualna tudi tema tega posta. Zadnji podatki namreč kažejo, da japonska centralna banka (Bank of Japan, BoJ) postaja ne samo glavni reševalec japonskega gospodarstva, pač pa tudi največji igralec na kapitalskem trgu. Natančneje, BoJ postaja največji lastnik ne samo državnih obveznic, pač pa tudi podjetij. BoJ ima trenutno v lasti več kot 30% državnih obveznic in več kot polovico (55%) vseh obveznic. Prek slednjih (BoJ odkupuje tudi korporativne obveznice oziroma obveznice, ki temeljijo na delnicah podjetij) pa BoJ posredno postaja pomemben lastnik podjetij. BoJ je tako danes med največjimi desetimi lastniki v več kot 90% podjetij iz glavnega delniškega indeksa (Nikkei 225 Stock Average), v petini teh podjetij pa je že med petimi največjimi lastniki. Japonska se spreminja v državo s pomembnim deležem državnega lastništva.

Vir: Bloomberg

Nič bistveno drugače ni v drugih razvitih državah, ki “eksperimentirajo s politiko QE”. Tako v V. Britaniji kot v ZDA se delež državnega lastništva (obveznic) hitro povečuje in znaša med 20% in 30%. V Sloveniji ima BS trenutno že desetino vseh izdanih državnih obveznic.

Vir: Zerohedge

Se torej potiho, kradoma, v razvite države vrača komunizem?

Ali drugače rečeno, se je podivjani kapitalizem tako zaplezal, da ga mora država podržaviti? Bodisi prek bail-outov bank in velikih podjetij, bodisi prek odkupovanja državnih obveznic ter obveznic in delnic zasebnih podjetij. 

Če to ni “pot v komunizem”, ne vem, kaj je. Ko bodo centralne banke začele še s helikopterskim denarjem (razdeljevanjem denarja državljanom), bom v to prepričan. In kdo nas bo potem reševal iz komunizma, če bodo vse razvite države komunistične?

2 responses

 1. Lol, to nima nobene veze s komunizmom, pač pa je čisto navaden državni kapitalizem kjer države in državljani plačujejo in neprostovoljno pomagajo kapitalističnim elitam, ki so v škripcih. Pričakovati je, da se bo trenutno državno lastnino prej ali slej spet kupovalo in prodajalo pod ceno in s takim početjem delalo dobičke za pešcico.

  Kapitalizem in komunizem se ne razlikujeta v tem kdo ima kaj v lasti, ampak za kaj se proizvaja dobrine in izvaja storitve. Dokler se vse to sistematično dela za dobičke, smo v kapitalizmu, četudi ima država vse v 100% lasti.

  Všeč mi je

 2. To, da se približujemo bifurkacijski točki je vsem, ki nekoliko bolj podrobno spremljajo svet, jasno že nekaj časa. Kam se bo to razvilo, ne vem. Točka povratka je že zdavnaj presežena. Predstavljam pa si, da ne bo tako, kot smo navajeni. Zakaj je tako? Za tiste, ki imajo uro in pol časa in ki bi radi tudi kaj kvantitativnih pregledov in ne samo nalaganje (in jih hkrati skrbi za svoj denar), kvalitetno predavanje poljskega brokerja (angleški podnapisi):

  http://independenttrader.org/trader21-lecture-presented-at-fx-cuffs.html

  To, da lahko BS odkupuje državne obveznice je za Slovenijo izjemno pozitivna stvar. Zaradi dveh stvari:

  Prvič zmanjšuje izpostavljenost do finančnih trgov in do takih napadov finančnih trgov na Slovenijo kot smo jih bili priča 2011 do 2013, ne more priti več tako zlahka.

  Drugič postajamo čedalje bolj zadolženi navznoter kar je v primeru kakršnegakoli poloma na svetovnih trgih dodatni varnostni faktor.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: