Slika dneva: Kam gredo odpuščeni delavci

V ZDA je po letu 1980 izginilo skoraj 8 milijonov delovnih mest oziroma 42% vseh zaposlenih v industriji. Ti odpuščeni industrijski delavci so se običajno prezaposlili v nikokvalificiranih delovnih mestih v storitvenem sektorju (trgovine, fast food restavracije, negovalne storitve itd.). Kot kaže spodnja slika, se ta trend v ZDA nadaljuje tudi po 2007. Od takrat je izginilo 1.5 mio delovnih mest v industriji, nastalo pa je za 1.6 mio novih delovnih mest med natakarji in barmeni.

Nas mora to prestrukturiranje v zaposlenosti skrbeti?

Vir: Zerohedge

Na prvi pogled bi lahko bili zadovoljni s tem, saj odpuščeni delavci v ZDA hitro dobijo nove službe in če pogledate  “neto situacijo”, je trg dela celo v plusu, saj v ZDA stopnja brezposelnosti že dolgo ni bila tako nizka kot danes. Super, mar ne? No, problem tega prestrukturiranja v zaposlenosti je, da ustvarja reveže. Odpuščeni industrijski delavci so namreč uživali bistveno večjo (sindikalno) zaščito in boljše delovne pogoje, plače pa so bile za 3 do 6-krat višje kot v kasnejših službah v storitvenem sektorju. V industriji so se plače gibale med 30 in 60 dolarjev / uro, medtem ko morajo v storitvenem sektorju delati za minimalno plačo, ki je do julija 2015 znašala 7.25 dolarja/uro.

Perverzna posledica te izgube delovnih mest v industriji je, da se s tem uničuje srednji razred ter njegovo potrošnjo. Slabo plačani storitveni delavci ne morejo nadoknaditi potrošnje delavcev iz srednjega razreda, katerih plače so bile za 3 do 6-krat višje. Posledica je stagnacija agregatnega povpraševanja.

2 responses

  1. tu niso zajete posledice ukinjanja R&D oddelkov – zadeva ima temnejšo plat od tiste, ki si jo človek lahko zamisli… z letom 2020 naj bi med 5-10 milijonov delavcev zamenjali roboti (tudi v storitvenih dejavnostih) – številka pa se spreminja hitreje od najbolj črnih napovedi. Pri nas večjih pretresov ni za pričakovati, saj je prozvodnji sektor razen redkih izjem dotolčen…

%d bloggers like this: