Ko ‘Pravovernost’ trči v ‘Zdravo pamet’

Pravovernost (ideologija):

Po liberalizaciji lahko pričakujemo določen dvig marž. A tolikšnega dviga cen goriv, kot smo ga po liberalizaciji videli na sosednjem Hrvaškem, ni mogoče pripisati le sprostitvi cen, je dejal Masten.

Feldin: […] Liberalizacija je torej smiselna sprememba z vidika zagotavljanja potrošne izbire in optimizacije poslovanja trgovcev, dvig marž pa bi omogočil vstop neodvisnih ponudnikov, je še poudaril Feldin in dodal, da lahko pričakujemo tudi pojav heterogenosti cen – maksimizacija potrošnikovega in proizvajalčevega presežka.

Vir: Finance, 23.3.2016

Zdrava pamet:

Vsi torej pričakujejo, da se bodo cene nekoliko zvišale, a v tem nekateri vidijo celo prednost za potrošnike – danes lahko slovenski potrošnik kupi dizel povsod samo po en evro, potem pa bo imel možnost izbire med npr. 1,03 ali 1,1 evra in to naj bi bil ta pozitivni premik k prosti izbiri, ki ga danes nima (!!!)

Logika je torej sledeča: najprej bomo dvignili cene, zaradi česar bodo prišli novi ponudniki, nato pa bodo cene zopet padle – da bomo tam, kjer smo danes.

In potrošniki bomo potem imeli možnosti izbirati med malo več ali malo manj višjo ceno – medtem ko danes te izbire nimamo in moramo kupovati samo po nižji ceni.

Vir: Bine Kordež, 15.2.2016

%d bloggers like this: