Ko tudi na Financah posije sonce

Ta novička, ta žarek sarkazma na Financah me je razveselil. Zelo. Predvidevam sicer, da je šlo za zdrs, in da se je avtorski in sarkastični povzetek/prevod zapisa iz Bloomberga nekako izmuznil budnemu očesu cenzorja, pardon, urednika deska. Govorim o humornem povzetku/prevodu zapisa iz Bloomberga, ki navaja finskega zunanjega ministra, ki za 3 leta trajajočo recesijo na Finskem krivi – finski prevzem evra. Finski vsa opevana inovativnost in konkurenčnost pri high-tech proizvodih nič ne pomaga, če jo nazvdol vleče evro. Finska naj bi do leta 2017 postala najšibkejša članica evro območja z zgolj polovično rastjo BDP glede na napovedano rast Grčije. Brez evra bi Finska lahko devalvirala valuto in povečala konkurenčnost, ob evru pa bi morala za povečanje konkurenčnosti znižati plače za 15%.

Tja, tisti, ki kaj vedo o makroekonomiji, vedo, da tako velik obseg “interne devalvacije” (podobne velikosti kot tista, v katero je bila primorana Grčija v zadnjih šestih letih) seveda ne pomeni hitre gospodarske rasti, ampak padec v globoko deflacijsko depresijo za nekaj dolgih let. Ali drugače rečeno: medtem ko devalvacija valute poveča konkurenčnost izvoza in spodbudi rast agregatnega povpraševanja, pa interna devalvacija (znižanje plač ali cen) prinese padec agregatnega povpraševanja ter deflacijo in gospodarsko depresijo (dokler gospodarstvo ne trči na dno).

Finski zunanji minister: ____ nikoli ne bi smela vstopiti v evro!

Ah, ta Grčija, jasno, si mislite. Zunanji minister tako disciplini zavezane članice, kot je Finska, ima gotovo prav!

Morda, vendar Timo Soini ne govori o Grčiji, temveč o svoji lastni državi, o Finski. Finska je v recesiji – in to že zadnja tri leta. Tako kot Ciper in Grčija, na primer. Po napovedih EK naj bi leta 2017 dosegala približno polovico gospodarske rasti Nem… Pardon – Grčije.

Zelo hvaljena konkurenčnost je kar nekako izginila. Zdaj ugotavljajo, da nezmožnost devalvacije valute pomeni, da bi morali stroške dela znižati za 15 odstotkov, da bi se lahko kosali z glavnima trgovinskima partnerjema – Švedsko in Nemčijo, česar pa verjetno ne bo tako enostavno prodati domačemu občinstvu.

Vir: Finance

One response

%d bloggers like this: