Analitiki OECD pravijo, da 2. tir ni ekonomsko smiseln. A so resni?

Glede na to, da tudi končno poročilo “strokovnjakov OECD” glede upravičenosti drugega tira ni drugačno od preliminarnega, tudi moj komentar ostaja enak:

So ti gospodje resni?!

No, naročilo te študije s strani Ministrstva za infrastrukturo kaže na odnos vodilnih glede tega vprašanja. Le zakaj Avstrijci ne sprašujejo OECD ali se jim splača vložiti več kot 20 milijard evrov v Brennerski tunel, v Koralmsko progo med Gradcem in Celovcem, v nov tunel Semmering itd.?

Ker ima Avstrija “forward-looking” prometno politiko, ki se zaveda 4-kratnega povečanja tovornega prometa do leta 2050, ki želi tovor spraviti iz cest na železnice in narediti tudi obvoz okrog Slovenije. Avstrija ve, kaj hoče in gradi železnice. Slovenska politika je nesposobna vizije in izgubljena in seveda ne gradi.

DAMIJAN blog

Nisem še imel privilegija videti študije glede ekonomske (ne)upravičenosti 2. tira, ki naj bi jo za ministrstvo za infrastrukturo (MzI) pripravili “analitiki Mednarodnega prometnega foruma pri OECD“, toda glede na dva “argumenta” teh strokovnjakov, kot so jih objavili naši mediji, sem precej podvomil v kvaliteto te študije. In sicer:

  1. Luka Koper naj ne bi bila sposobna zapolniti zmogljivosti, ki jih bo ponudil drugi tir, in
  2. kot nadomestno rešitev naj bi Luka Koper izgradila nov zaledni terminal v Divači.

Prvi “argument” je v nasprotju z dejanskimi podatki, drugi “argument” pa je vesoljna neumnost, nevredna papirja, na katerem je objavljena. Transportno vrača Slovenijo pol stoletja nazaj, je poslovno škodljiva za Luko Koper in ekološko škodljiva za državo

Zakaj?

View original post 1,811 more words

One response

  1. Za tujce, ki delajo analize po naročilu vlad in ne vidijo pomena za državo, so taki rezultati analiz logični. A da vladni predstavniki naročajo tujcem študije za domače infrastrukturne zadeve, ki so brez analiz jasne vsem državljanom Slovenije in zapravljajo davkoplačevalski denar za ta namen, pa je skregano z zdravo logiko. Večina prebivalstva se zagotovo zaveda kako katastrofalne posledice za celotno državo, bi imela prodaja tujcem ali nazadovanje Luke Koper.

<span>%d</span> bloggers like this: