Vikend, ko so ubili evro

Nisem prepričan, da se finančni ministri in predsedniki vlad zavedajo, kaj so naredili prek vikenda, ko so “kao” preprečili Grexit. Se bom popravil, prepričan sem, da se jih velika večina niti približno ne zaveda, da so ta vikend ubili evro in postavili evropsko integracijo ne samo nazaj pred leto 1950, ampak nazaj pred prvo svetovno vojno. V čas hegemonističnih teženj velikih držav in boja za nadvlado ne glede na sredstva. Morda si Schäuble lahko čestita, da je z brutalno taktiko in ponižujočo kapitulacijo Grčije discipliniral vse ostale članice in jih, ob ekonomski nadvladi, tudi politično podredil nemškim interesom. Toda to je ekstremno kratkoročno in kratkovidno razmišljanje.

Kot pravilno ugotavlja Wolfgang Münchau v Financial Timesu bodo od zdaj naprej države na evro gledale povsem drugače. Do zdaj je bil to politični projekt, ki naj bi privedel do nove dimenzije partnerskega sodelovanja v Evropi, zaradi česar je imel politično podporo, če že ekonomska logika ni delovala v praksi. Z vikendaškim pučem pa se bodo države začele spraševati, kaj – ko evro “slečete” političnih aspiracij – od evra sploh imajo. Koliko je evro dejansko koristil blaginji posameznih držav. Bil je dober za Nemčijo in morda še za Avstrijo in Nizozemsko, toda za Italijo, Španijo, Portugalsko, Irsko in Grčijo je bil v najboljšem primeru izvor nenadzorljive nestabilnosti, v najslabšem pa nacionalna katastrofa stoletnih razsežnosti.

Vikendaški evrski puč odpira val odkritih dezintegracijskih teženj. Zdaj vsaka članica ve, da evro ni pravo partnerstvo in da v primeru težav, ki jih je prinesel prav evro, pomoči od “partnerjev” ne more pričakovati. Pričakuje lahko samo sramotno nacionalno ponižanje in razprodajo.

Evro ni več projekt, v katerem bi se splačalo sodelovati. Prosto trgovinsko območje je povsem dovolj, saj državam pušča odprte roke glede ekonomskih politik. In lažje, predvsem pa samostojno odzivanje na krize. In vedno več političnih sil v posameznih državah bo ob tej vikendaški evrski defloraciji začelo intenzivno iskati pot ven iz evra.

 

%d bloggers like this: