Kako se obvarovati psihotov med nami (v nas)?

Dejan Steinbuch o tem, kako je bojazen pred teroristi neprimerno manj pereča v primerjavi z destruktivno nevarnostjo depresije, ki muči četrtino zahodnjakov in ki se lahko sproži kadarkoli, ko postanejo okoliščine primerne.

Misterij okoli na prvi pogled nerazumnega dejanja kopilota Andreasa Lubitza se razkriva. Na površje je priplaval fenomen, o katerem govorita Ellisov Ameriško psiho (American Psycho) ali Hanekejeve Smešne igrice (Funny Games).

Obe zgodbi se vrtita okoli psihopatskih posameznikov – bodisi bogatega newyorškega investicijskega bankirja bodisi dveh sterilnih sadističnih mladih moških – in njihovih bolnih dejanj. A v teh umetniških upodobitvah duševnih motenj modernega zahodnjaka, ki mu psihoterapevtski kavč ne more preprečiti, da se ne bi soočil z nepomirljivo bivanjsko grozo, gre za fiktivni svet, ob katerega kot bralci in gledalci ne bi smeli neposredno trčiti.

Psihopat v pilotski kabini je zato nekaj popolnoma novega; je šok, ki spreminja naše predstave o letalski varnosti, človeškem faktorju in vlogi umetne inteligence (strojev) pri upravljanju s transportnimi sredstvi.

Vir: Dejan Steinbuch, Finance

%d bloggers like this: