Slika dneva: svet v deflaciji

Zanimiva slika, ki kaže, kako se je v zadnjem desetletju (hiper)inflacija izpela. Če se je še pred dvema desetletjema s problemi hiperinflacije ukvarjalo 50% držav, se danes 40% držav ukvarja s problemom deflacije. To stanje poznamo iz “Dolge depresije” (1873-1896) in “Velike depresije” v 1930-ih.

Embedded image permalink

Vir: AMP Capital

Glavni vzrok? Presežne proizvodne kapacitete. S preselitvijo proizvodnje iz razvitih v nerazvite države je proizvodnih kapacitet preveč glede na obseg povpraševanja. Ali drugače rečeno, preveč proizvodov lovi premalo kupne moči, zato cene padajo. Izhod iz te pasti proizvodne hiper-učinkovitosti je v umetnem omejevanju proizvodnje ali v (bognedaj) kakšni katastrofi. Običajno pa so deflacijske krize “rešile” vojne.

2 responses

  1. Presežne proizvodne kapacitete? Glavni vzrok? Kako izkrivljeno!

    Na svetu je milijarde ljudi, ki bi še kako rabili kar lahko proizvedejo “presežne kapacitete”. Ne morejo ker nimajo s čim, ne morejo ker je delitev dobrin tako izkrivljena. To je problem, ne pa presežne kapacitete. In obstoječi sistem, da bi preživel, bo raje pristopil k “kreativni destrukciji”, destrukciji milijonov človeških življenj, ki ne prinaša nič drugega kot nepotrebno trpljenje in nadaljevanje statusa quo.

    To glede vojne drži, žal pa imamo sedaj opraviti z jedrskimi silami. In z razmerji v svetu, ki so bistveno drugačna kot pred časom. Če je še v začetku 80-tih let bil BDP G7 5-krat večji od BRIC-a, je danes BRIC po realni kupni moči že prvi. Predvsem pa je (BRIC namreč) že davno spregledal igro. Kar pomeni, da z vojno ne moreš rešiti ničesar.

%d bloggers like this: