Zmanjšanje črpanja nafte bi utegnilo še bolj znižati cene

Zanimiva slika, ki kaže (kontraintuitivno) negativno korelacijo med črpanjem nafte Savdske Arabije in rastjo cen nafte. Če se torej OPEC države odločijo za zmanjšanje ponudbe nafte, da bi zaustavile padanje cen, utegnejo še bolj znižati cene.

Embedded image permalink

Vir: The Economist

V ozadju sedanjega padanja cen nafte so seveda številni dejavniki, pri čemer imajo največji vpliv najbrž ameriški dvig ponudbe s proizvodnjo nafte iz skrilavcev (fracking), nizka gospodarska aktivnost razvitih držav in ohlajanje kitajskega gospodarstva na eni strani ter politični faktor na drugi (stiskanje Putinove Rusije). Zahod lahko Putina zruši samo ekonomsko, tako da mu zapre vire financiranja. Tako kot je Zahod po ruskem bankrotu leta 1998 z dvigom cen nafte in zemeljskega plina (po prvi invaziji na Irak) Rusijo in Putina dvignil in iz Rusije ponovno naredil svetovno velesilo, ga lahko zdaj na enak način potisne nazaj.

Seveda pa bi to pomenilo, da bi Američani pri tem morali žrtvovati tudi svoje ekonomske interese (ne pozabite, da ZDA že proizvede več nafte kot Saudska Arabija). S pretiranim znižanjem cen nafte bi trčili na ekonomsko mejo profitabilnosti njihove proizvodnje nafte iz skrilavcev. Slednja je tehnološko zelo draga in se splača samo ob dovolj visokih cenah nafte. Pred meseci so krožile špekulacije, da države OPEC z dopuščanjem padanja cen nafte dejansko testirajo, kako daleč navzdol so sposobni iti ameriški “fracking” proizvajalci nafte.

To bo zanimiv test trade-offa med političnimi in ekonomskimi interesi ZDA.

2 responses

 1. Janez, pozdravljen!
  Pozabil si, da ameri poleg nafte trejdajo tudi s stranskim produktom frackinga – plinom. In tu si držijo ekonomiko, da lahko zbijajo ceno. V naslednjih letih pa bodo prišli vsaj s plinom tudi v Evropo. Njihova entry cena plina za Evropo bo v štartu -10% glede na sedanjo borzno ceno. In bodo dvojni/trojni zmagovalci. Geostrateško bodo sesuli Putina (ali pa mu vsaj pokazali, da ga lahko kadarkoli ohladijo, in seveda vsakega despota oz. vsako državo), ekonomsko pa dobili pomemben delež plinskega trga v Evropi In svetu pokazali, da so poleg vojaške in ekonomske, po novem tudi energetska supersila.
  LP
  Matjaž

  Všeč mi je

 2. Evo, pa se je včeraj še Putin javno poslovil od Južnega toka.
  Le še naši kaviar politiki so do konca zagovarjali nasedlo ladjo. Vsi, ki imamo vsaj gram možganovine v glavi, smo to vedeli že vsaj kakšno leto. Sedaj pa bodo “prazni” prostor počasi zasedali ameri s svojim fracking plinom. Rusi bodo sicer še malo brcali a na koncu so zmagovalci že danes znani.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: