Ne varčujte za dodatno pokojninsko zavarovanje

Zanimiva zgodba iz današnjega Dela o državi, ki je tistim lahkovernežem, ki so dodatno pokojninsko varčevali, nabila dohodnino. Zanimivo, mar ne? Najprej je država spodbujala dodatno pokojninsko zavarovanje z olajšavami pri dohodnini, nato pa bo lahkovernežem z dohodnino pobrala 40 – 50 % privarčevanega denarja.

Država se dela norca iz vas. Moj sklep iz tega je, da nikakor ne varčujte za dodatno pokojninsko zavarovanje prek javnih shem, ampak to počnite bodisi prek raznih naložbenih zavarovanj ali pustite denar na bančnih računih, na koncu vam bo ostalo več.

Zaradi izplačila privarčevanega zneska za dodatno pokojninsko zavarovanje, ki so ga pokojninske družbe po prekinitvi pogodbe lani nakazale zavarovancem, dobivajo ti zavezanci letos visoke račune za dohodnino, ker je lani niso plačali dovolj.

Večina mora doplačati več tisoč evrov že, če njihova plača seže nekoliko nad slovensko povprečje. Pokojninska družba takoj ob izplačilu na račun stranke državi za akontacijo dohodnine nakaže četrtino pokojninskega prihranka, a to je šele začetek.

Za zavezanca to po navadi pomeni, da se iz nižjega dohodninskega razreda, v katerega se uvršča s plačo, premakne v višji dohodninski razred. Večina »izplačancev« ugotavlja, da jim dohodnina nazadnje pobere 40 do 50 odstotkov desetletnega varčevanja oziroma večino zneska, ki ga je zanje prispeval delodajalec.

Vir: Delo

One response

%d bloggers like this: