Janković je zrušil vlado, ne pa tudi Slovenije

Kot sem napovedal v začetku tedna v Jankovićev samomor in nacionalna škoda, bo nacionalna škoda zaradi Jankovićevega zrušenja vlade relativno majhna. Finančni trgi so na to novico relativno šibko reagirali, donosi na 10-letne slovenske obveznice so sicer v začetku tedna nekoliko poskočili (iz 3.698% v petek na 3.867% v ponedeljek), nato pa so spet upadli in končali včeraj (v petek) na celo nižji ravni kot teden dni prej (na 3.462%).

Za nameček je – proti pričakovanjem mnogih – včeraj bonitetna agencija Fitch zvišala obete za Slovenijo iz negativnih na stabilne. Razlog? “…ukrepi slovenske vlade konec leta 2013 in v začetku leta 2014 bistveno zmanjšali tveganja, ki spremljajo bančni sektor” ter “…slovensko gospodarstvo okreva hitreje, kot se je pričakovalo” (Vir: Finance).

To je v skladu z mojo napovedjo iz ponedeljka:

Kakšna bo nacionalna škoda te povečane politične turbulentnosti? Ne prav velika. Res je, da se je percepcija politične in gospodarske stabilnosti v času mandata vlade Bratuškove v tujini izboljšala. Toda to ni posledica dobrega dela vlade, pač pa posledica začetka sanacije bank. Rekordno nizka cena zadolževanja Slovenije v zadnjem mesecu (nižja, kot je bila ob vstopu v EU in evro območje) je posledica dveh stvari: splošnega trenda zniževanja rizičnosti perifernih držav evro območja po septembru 2012 in začetka sanacije bank v decembru 2013. Le slednja je izboljšala specifično zunanjo sliko Slovenije.

Toda vlada Bratuškove je, če zanemarimo dvig davkov ter polomijo s prenovo insolvenčne zakonodaje in uvajanjem nepremičninskega davka, dejansko naredila samo to. Ničesar drugega. Nobenih strukturnih reform. Če torej pade vlada, ne bodo ogrožene nobene reforme, saj jih vlada tako ali tako ni nameravala izvesti.

Finančni trgi so bili zadovoljeni z začetkom sanacije bank, kakršnakoli že ta je. Hkrati se okrevanje vrača v EU, kar za seboj iz luknje mukoma vleče tudi slovensko gospodarstvo. In seveda, Mario Draghi je s preprosto, vendar kredibilno potezo iz julija oziroma septembra 2012 umiril špekulacije glede evrske krize. Evropska komisija pa je zmanjšala pritiske na članice glede nujnosti hitre fiskalne konsolidacije in s tem vzela veter iz jader finančnim špekulantom, ki so se pasli na formalnih opozorilih EK. Finančni trgi od vlade Bratuškove niso pričakovali kaj več od prve točke. Tudi Jankoviću te slike ni uspelo pokvariti. Hkrati je očitno prevladala ocena, da je Janković s to potezo naredil atentat na samega sebe in se izločil iz igre. Nikomur ni več nevaren. Po predčasnih volitvah bo zgodovina. …in najbrž stalen gost na sodiščih, kasneje pa še kje drugje.

Tja, če je Janković s svojo samomorilsko akcijo želel potopiti Slovenijo, se je pač blazno uštel. Prav tako pa tudi tisti, ki so iz tega delali takšno dramo.

 

%d bloggers like this: