Kaj je bolj stabilno: borze ali vreme?

Market volatilityVir: Malkiel, Saha in Grecu (2009)

Zgornja slika kaže pojav ekstremnih nihanj na newyorški borzi v zadnjih 100 letih (1900 – 2006). Natančneje, kaže tista ekstremna nihanja indeksa Dow Jones, ki za več kot 3 standardne napake odstopajo od povprečja. V skladu z normalno distribucijo, je verjetnost takšnega dogodka zgolj 0.3%. Toda v zadnjem stoletju, v obdobju 1900-2006 oziroma v obdobju 26.884 trgovalnih dni, se je pri indeksu Dow Jones zgodilo 427 cenovnih šokov večjih od 3 sigma (teoretično bi bilo možnih zgolj 70), 183 šokov večjih od 4 sigma (teoretično možen le en sam), 82 šokov večjih od 5 sigma in 52 šokov večjih od 6 sigma (šoki nad 5 ali 6 sigma se teoretično ne bi mogli zgoditi s še merljivo in pomembno verjetnostjo). To pomeni, da normalna distribucija ni dobra aproksimacija dogajanja na finančnih trgih.

Še več, kot kaže spodnja primerjava, je vreme precej manj volatilno od finančnih trgov. V istem časovnem obdobju 1900-2006 je denimo temperatura v newyorškem Centralnem parku 220-krat odstopala za 3 ali več standardne odklone od dolgoletnega povprečja na isti dan, medtem ko je Dow Jones v istem obdobju doživel kar dvakrat več (427) 3-sigma šokov.

Markets vs WeatherVir: Malkiel, Saha in Grecu (2009)

Več o implikacijah uporabe finančno – matematičnih modelov, ki temeljijo na predpostavki normalne distribucije in nekoreliranosti posameznih finančnih produktov, ter njihovi sokrivdi za sistemske bančne krize pa lahko preberete v komentarju Kako smo znanstveno zavozili v današnjih Financah.

2 responses

  1. Tole ni nekaj novega. N.Taleb (Black Swan) je ze 2007 opozarjal, da so orodja za oceno rizika (VAR), ki temeljijo na Gaussu, neprimerna. Se prej pa ze Mandelbrot (The (mis)behavior of markets, 2004).
    Bolj presenetljivo je, da na teh predpostavkah se vedno delajo stresne teste in da jih najdete na
    zacetnih straneh ucbenikov ekonomije!

  2. Taleb (s Fooled by randomness) in Mandelbrot s fraktalno geometrijo še prideta na vrsto. Najprej je treba odpreti zadevo.

%d bloggers like this: