Izbor senata KPK: Malo denarja, malo muzike

Cela Slovenija se zadnji teden bodisi hahlja bodisi zgraža nad burko, imenovano izbira senata KPK. Ker se v prvem poskusu ni prijavil nihče, ki bi se ga izbirni komisiji zdelo vredno izbrati, je ponovila razpis. Toda v drugem poskusu se je zgodba ponovila. Komisija, ki je bila v zadregi priznati, da tudi v tem poskusu ni nikogar, ki bi razen želje voditi KPK izkazoval tudi ustrezne reference in osebno integriteto, je razpis vseeno tokrat pripeljala do konca in predsedniku države predlagala tri no-name člane senata KPK. Predsednik, ki nad izborom ni bil navdušen, je po svoji navadi izbral kompromisno rešitev s potrditvijo izbire, hkrati pa skrajno nespretno signaliziral nezadovoljstvo nad izbiro.

Vsi zapleti kasneje s prekinitvijo članstva v stranki predsednika senata ter odstopom dveh članov senata so sicer poglobili dimenzijo burke, toda s samim bistvom problema nimajo nič skupnega. Bistvo problema je drugje, in sicer v tem, da smo za ta denar pač dobili takšen senat KPK. Kaj ste pa hoteli za ta denar? Malo denarja, malo muzike.

V poslovnem svetu že od nekdaj velja rek: If you pay peanuts, you get monkeys. Nič drugače ni v politiki ali regulatornih organih. Ker so pomembne javne funkcije pri nas sramotno slabo plačane, se okrog teh pozicij gnete zgolj krdelo tretje- ali četrtorazrednih kadrov. Samih takšnih, ki niso konkurenčni na trgu doma ali v tujini. Takšnih, ki ne morejo dobiti boljših služb. Zato se grebejo za plačo 2.800 evrov kot ministra ali dobrih 2.000 evrov neto plače predsednika senata KPK ali vodje te ali one visoke javne funkcije. Za ta denar ne boste dobili nobenega vrhunskega kadra, kajti dobri kadri na domačem trgu zaslužijo najmanj 2- do 3-krat več. Na tujem trgu pa ustrezno več. Noben sposoben kader se za tako sramotno nizko plačo ne bo odločil s poštenimi nameni podati se v to politično greznico ali opravljat pomembno javno funkcijo.

V politiko se zato – z izjemo nekaj naivnih mladincev, ki verjamejo, da lahko nekaj spremenijo na bolje – podajo bodisi zgolj desperadosi, ki nimajo boljše izbire, bodisi “politični podjetniki”, ki si s sedenjem v Državnem zboru obetajo pridobiti možnost lobističnega vpliva za svoje prijatelje ali z ministrovanjem vzpostaviti kanale za posle družinskih članov in povezanih, “prijateljskih” družb. Ali nastaviti posle za kasneje.

Naj povem še bolj brutalno: s sramotno nizkimi plačami javnih funkcionarjev dobivamo na čelo najpomembnejših inštitucij zgolj četrtorazredne pajace ali pa spodbujamo korupcijo. Če želimo vrhunske kadre na čelu ministrstev, javnih agencij, preiskovalnih organov, tožilstev in sodišč, je treba sedanje plače, ki pripadajo tem funkcijam, povišati najmanj za 3-krat. Minister v vladi mora dobiti plačo, primerljivo plači predsednika uprave največjih družb, to je okrog 10,000 evrov neto. Podobno velja za ostale pomembne javne funkcije, kjer morajo plače ustrezati temu, kar lahko vrhunski strokovnjaki zaslužijo (vsaj) na domačem trgu. In na drugi strani seveda “sekati roke” za vsako najmanjšo obliko korupcije.

S takšno plačo na izbiro predsednika(ce) vlade ne bo sram iskati dobrih kandidatov za ministre med gospodarstveniki in drugimi vrhunskimi strokovnjaki. Za takšno plačo bi dobili na razpis za člane senata KPK mnogo bolj kakovostne kandidate. Vrhunske kandidate. Enako velja za druge javne agencije. Ob primerni plači razpisov sploh ni treba delati, pač pa se dobre kandidate povabi, da prevzamejo neko funkcijo. Tako kot to počnejo headhunter agencije v poslovnem svetu.

Javnost bo najbrž ob tem mojem predlogu populistično ogorčena. Toda še enkrat: za malo denarja bomo dobili zelo malo muzike. Če ponujaš oreščke, jih pridejo iskat samo opice. Ob takšnih prejemkih bomo pač še naprej obsojeni na Erjavce, Stepišnike, Štefanece in ostalo hordo četrtorazrednih funkcionarjev, ministrov in drugih nosilcev javnih funkcij.

______

Disclaimer:

V javni upravi, tudi na vodilnih funkcijah, poznam nekaj zelo sposobnih kadrov, ki so tam zaradi idealizma. Za njih ta oznaka “četrtorazrednosti” ne velja in se jim opravičujem, če so zaradi nje prizadeti. Toda ne glede na te pozitivne izjeme pa oznaka velja v splošnem. Zgrešeni plačni mehanizem jo generira.

5 responses

 1. Hja, dokler se kandidati izbirajo na podlagi politične pripadnosti, nobena plača ne bo zagotovila boljših kadrov. Sposobni ljudje se ne prijavijo, ker jim gre situacija na bruhanje, pa tudi nočejo si zapraviti bodoče kariere s politično izpostavljenostjo.

  Mogoče bi lahko kaj popravili s tem, da bi plače radikalno funkcionarjem radikalno znižali, na minimalno plačo ali na ničlo.

 2. Pa spet ni tako preprosto. Morda bi v normalni dezeli to veljalo. Ampak Slovenija na zalost ni normalna drzava. Se spomnete let, ko so nasi vrli managerji, uprave in nadzorniki sluzili lepe denarce? Tam nekje med leti 2004-2008, ko je bilo na trgu veliko prevec denarja. Nasi vrli umetniki so kar tekmovali, kdo bo preskocil pol miljonsko letno placo, ob vseh dodatnih bonitetah. So bila zato podjetja v drzavni lasti kaj bolj uspesna? So poslovala kaj bolje kot danes? So se na razpise in mesta prijavljali ali bili izbrani kaj boljsi upravljalci, managerji kot danes? Mislim da z dobrim placilom danes v KPK ali na vodstveno mesto kaksne drzavne druzbe, vec ne dobis najboljsih ampak svinje, ki obozujejo korita. Na zalost. Nismo vec te vrste drzava. Danes ob revnih placilih zato na ta mesta prihajajo le se tisti zavozeni in nesposobni 4 kategorniki in morda, ce so zvezde naklonjene norci ala Klemencic in Co, ki motivacijo iscejo drugje. Recimo v nekih bolj duhovnih, cloveskih, eticnih, moralnih vzgibih. Delujejo zaradi nuje, obveze potrebe. Njim denar nikoli nebo motiv. Take ljudi potrebujemo danes. Si predstavljate da so placila dobra. Dobili bi mnozico prisklednikov, opurtunistov in psihopatov, veliko 4 kategornikov in nekaj sposobnih “norcev” , ki bi bili se hitreje oznaceni za neprimerne s strani kao sposobnih prisklednikov. Na zalost je to realno stanje v drzavi Sentflorjanski.

 3. Jpd, svoje razmišljanje (na drugo žogo) najlažje preveriš pri sebi. Bil si minister, razvrsti se v enega predalov…opica, naivni mladinec, “politični podjetnik” ali pozitivec iz disklejmerja, potem se pa vprašaj ali bi za dvojno/trojno plačilo bolje delal in zakaj si se na hitro poslovil. Špekuliram, da ni bil razlog denar, tudi da si s kakšnim “Jobsom” ne bi mogli nič pomagat si upam podpisat. Pri nas kraljuje drugačna logika, takšna kjer erjavci & Co. niso četrtorazredneži ampak uspešneži. S kakšnim komentarjem je že odšel minister Gantar…in kako je že ministrovanje zavrnil Rajc Kenda? Tako bo dokler kakšnih milijon Slovencev ne bo skapiralo the name of the game, pa še takrat vandranje po ljubljanskih ulicah najbrž ne bo dovolj. Do takrat pa je vsaka povišica stran vržen denar, streljanje preko cilja…

 4. Dule, zgrešil si point: v primeru boljših plač bi bil izbor (dobrih) kandidatov večji, pri nizkih plačah se prijavljajo samo še desperadosi ali potencialni koruptivci.
  To, da se ljudem gravža politika, je sicer res, toda za primerljivo plačo bi se kdo od dobrih potrudil vstopitiv ta zverinjak in kaj spremeniti. Za ta denar od novih dobiš samo še Virantove “poštenjakarje”…

 5. Jpd, pomoje ga nisem. Ob boljših plačah bi bil izbor (dobrih) kandidatov res večji ampak posameznik v zverinjaku nima nobene možnosti. A nisi tega ookusil na lastni koži po napornem poletju? Pa kako naj nek vundermenedžer ali pa vunderprofesor s trikratno plačo zrihta npr. zdravstvo, če se znotraj koalicije ne morejo zmenit?! Poleg tega sva najbrž dovolj stara in razumeva, da neodvisne strokovnjake (KPK) težko dobiš, če jih predlaga politična komisija političnemu šefu države. Še celo zakonodajo so zaobšli v primeru Štefaneca in ločeno predlagali predsednika in namestnike, da ja ne bi prišlo kaj vmes…da ne rečem ga obvestili, da je prevočasno in predvsem neopazno 🙂 zapustil PS in obdržal osebno integriteto 🙂 . Ja, burka…

  Ne trdim, da se ne da nič storiti ampak takole to ne bo šlo. Nisem neki revolucionar po duši ampak zgodovina se nama dnevno ponavlja po poročilih, mi pa še kar verjamemo v Mesijo. Vztrajam, da je to stran metanje denarja…za enak izplen bi plačali 3x več.

  Viranta pa mi raje ne omenjaj…

%d bloggers like this: