Zakaj je Slovenija najmanj privlačna za tuje naložbe

Včeraj predstavljeno poročilo World Investment Report razkriva, da je bila lani Slovenija najmanj privlačna država v EU za neposredne tuje investicije (NTI). Na svetovni ravni se je tok NTI zmanjšal za 18%, v Sloveniji pa kar za 85% (iz 900 mio v 2011 na zgolj 140 mio dolarjev v 2012). Problem ni recesija, problem je Slovenija. Lani je na Češkem obseg NTI presegel 10 milijard dolarjev (skoraj petkrat več kot v 2011), na Slovaškem je bil lani obseg NTI večji za 25% (skoraj 3 milijarde dolarjev), v Estoniji je lani dosegel 1.5 milijarde dolarjev itd.

Tisti, ki so kdaj poskušali investirati v Sloveniji, vam bodo zelo hitro povedali, da za to potrebuješ res močno željo in jeklene živce. Pred nekaj tedni sem bil na odprtju pivovarne Bevog v avstrijski Radgoni (Bad Radkersburg). Zadeva ne bi bila nič posebnega (razen dobrega piva, ki je pred kratkim dobilo avstrijsko nagrado za najboljše desertno pivo), če ne bi šlo za naložbo domačina iz Slovenije, ki je po nekaj letih iskanj soglasij za gradnjo in odprtje pivovarne obupal. Pivovarna, ki na letni ravni porabi vode za 9 gospodinjstev, ni mogla dobiti vodnega soglasja pri nas. Fant se je odpravil samo čez Muro, dobil takoj lokacijo v industrijski coni ter vsa dovoljenja in soglasja v roku 2 mesecev. In pivovarna že obratuje.

Podoben je primer, ki so ga včeraj izpostavile Finance. Bosch, z 31 milijard evrov  največji razvojni dobavitelj avtomobilske industrije, je pred časom želel zgraditi tovarno v industrijski coni blizu Medvod. Vendar ni bil zaželen, med drugim so ga odgnali s previsoko ceno kvadratnega metra. Ponudil je 60 evrov, občina je zahtevala 100 evrov. In delovna mesta so splavala po Savi.

Slovenija se še vedno obnaša, kot da je princeska okrog katere se tare princev. Na žalost privida princeske že dolgo ni več. Jo zgolj zgubana, postarana ženička, ki se je vsi izogibajo v velikem loku. Zakaj bi sploh kdo želel vlagati v Sloveniji? Dober odgovor na to najdete na forumu Financ, avtor buhpomagi:

Kdo bo vlagal v okolje, kjer :

 • so stroški dela med najvišjimi na svetu
 • se davčna zakonodaja spreminja mesečno, po potrebi proračuna
 • je poslovno okolje povsem nestabilno in delovna zakonodaja neprožna
 • je večina javnih razpisov prirejena
 • posli tečejo preko stricev iz ozadja
 • brez korupcije ne prideš nikamor
 • se brani “nacionalni interes” kot krinka za polnjenje lastnih žepov
 • sodna oblast ne deluje, oziroma postopki trajajo desetletje in več
 • pravna država ne deluje niti na papirju
 • so ptiči pomembnejši od zelene energije
 • čakaš na koncesijo za MHE pet let, brez odgovora
 • sindikati narekujejo obremenitev kapitala
 • le še redko kdo verjame v boljšo prihodnost
 • znanja in strokovnosti nihče ne ceni, kadruje se po drugačnih merilih.
 • zemljišča so občutno predraga, davki postajajo nevzdržno breme
 • avtoceste so, uporaba pa med najdražjimi na svetu.

Poslovneži, s katerimi se pogovarjam in ki bi radi investirali v prometno infrastrukturo, energetiko in igralništvo, pravijo, da jih nihče že nekaj let pri nas niti ne povoha, čeprav prinašajo za nekaj milijard evrov naložb. Predsednik vlade jih pošilja k ministrom, nobenega ministra pa zadeva ne zanima. Tujci ne morejo investirati, ker ni provizij stricem in politikom.

 

2 responses

 1. Občutil na lastni koži. 8 let bil zastopnik za tuje gradbeno podjetje, ki je izredno tehnološko inovativno in ima zadnjih 20 let 30 – 50% letno rast prometa po Evropi. V Sloveniji sem gledal naše gradbince kako so se mastili pri dobro obloženi mizi, nam niso privoščili niti drobtinic. Nekdo mi je povedal, da to je pač tako, če nisi pripravljen plačati provizije. Iz dobro utečenih virov: V LJ ne dobiš noben dober gradben posel če ne daš “pravim v žep”. In to je ključen problem slo gospodarstva, da je izjemno ozek prostor namenjen mladim, ki bi želeli pošteno z ustvarjalnostjo ustvarjati bogastvo. Žal. Iz gradbeništva izstopil 2007 v času največjih prihodkov in že takrat napovedal kdo bo šel sedet. Moj naslednik me je čez 4 leta poklical in me začudeno vprašal : Ja, kako si pa vedel koga bodo zaprli?Pred nekaj dnevi sem gledal film Šanhgai, kjer je lepo vidna nostalgija po Jugi in tudi kako so stvari tam tekle. Problem je ker bodo tisti,ki gledajo v EU kmalu tudi razočarani, saj se bo nekoč izkazalo, da je tudi tam cel kup uredb spisano po nareku tistih, ki imajo denar.

 2. Zakaj bi spraševal tujce?. Saj tudi sami ne vlagamo.
  Že od nekdaj je bilo tako.Če vidiš lokale polne ljudi tudi med delovnim časom, vedi da je država v “k..cu”. Še tisto malo ljudje raje zafrčkajo, kot bi mislili na prihodnost.
  Bom parafriziral rek : ” Lako seljak sa sela ali nikako selo iz “seljota”. Vstavi “socializem v smislu skupne sklede”…..

%d bloggers like this: