Hvala Bruslju, ker nas je zaščitil pred norostmi te vlade

“Vlada Alenke Bratušek nima kaj praznovati. Praznujemo lahko davkoplačevalci, saj nas je Evropa zaščitila pred nekaterimi ukrepi, za katere se je še v opoziciji prizadevala sedanja vlada,” je v Pogledih Slovenije včerajšnje odzive vlade na priporočila Bruslja komentiral ekonomist Jože P. Damijan.

“Če ukrepov, ki jih predlaga Evropa, ne bomo izvedli, bo EU uvedla postopek za odpravo postopka presežnega primanjkljaja. S tem lahko da signal tujim trgom, da je Slovenija nekredibilna, kar pomeni, da bomo morali zaprositi za pomoč EU.

“Politiki so največji umetniki preživetja. Bratuškovi je odlično uspelo za 180 stopinj spremeniti retoriko. Manevrskega prostora ni. Če se bomo umaknili od tega kar je bilo naročeno, bomo izgubili. Alenka Bratušek bo primorana narediti tudi stvari, ki jih intimno ne podpira.”

“Semolič zagovarja retoriko izpred 20 let. Država pa danes nima več denarja in tudi, če bi ga imela, državne pomoči ne dovoljuje EU. Država podjetjem v težavah ne more pomagati. V težavah pa so se znašla z razlogom. Predvsem zaradi tega, ker so jih lastniki prezadolžili ali pa nimajo svojih trgov.”

Vir: Finance

One response

  1. Seveda vsi vemo kaj se ne da. Je pa potrebno najti rešitev, saj se nam drugače ne piše dobro. Menim, da pomoč v obliki kreditov in podobih shem enostavno mima smisla. In tudi do sedaj se ni pokazala za uspešno. Lastniki ne naredijo nič, saj so sami običajno bolj revni kot cerkvena miš. Vodstva podjetij bi morala predstaviti poslovne načrte, ki bi zagotavljali pozitiven rezultat iz poslovanja (EBIT), šele nato ima kakršenkoli poseg smisel. Načrti bi morali predvsem zagovarjati spremembo, saj drugače nadaljujemo pot, ki nas je pripeljala do težav. Država, če se že odloči, bi morala vstopati v lastništvo in poskrbeti za prestrukturiranje, ali pa poiskati investitorje, ki bi vstopili v lastniško strukturo. Edina rešitev je ojačanje lastniških virov, dober program. Kredit bodo samo podaljšali agonijo. Poglejte Peko, vse njegove dokapitalizacije, in podjetje je še vedno tehnološko na psu, ima zelo staro delovno silo, popolnoma napačno strategijo in ponovno zahteva pomoč.

%d bloggers like this: