NYT: Kordež kot simbol propada pajdaškega kapitalizma v Sloveniji

“My mistake and the mistake of the banks was to vastly underestimate the risk,” Mr. Kordez, 56, said in a recent interview […] As fears grow that Slovenia could follow Cyprus and become the sixth euro zone country to seek a bailout, his rise and fall have come to symbolize the way easy and cheap credit, combined with Balkan-style crony capitalism and corporate mismanagement, fueled a banking crisis that has unhinged a country previously praised as a regional model of peaceful prosperity.

Last Thursday, Slovenia bought time by borrowing $3.5 billion on international markets. That was two days after Moody’s Investors Service cut the country’s credit rating to junk status, citing the banking turmoil and a deteriorating national balance sheet. Analysts said the bond sale would probably enable the government of the new prime minister, Alenka Bratusek, to stay afloat at least through the end of the year.

But the 6 percent interest rate Slovenia offered on the 10-year bonds in last week’s debt sale, at a time when some euro zone countries are enjoying historically low borrowing costs — Germany’s equivalent bond is trading below 1.2 percent — might only add to the country’s financial problems.

“The new financing was not a vote of confidence in the Slovenian government or in the economy, but rather reflects investors attracted by high bond yields,” Mr. Rahman said. “A bailout could still prove inevitable.”

What went wrong in Slovenia? […] When Slovenia was admitted to the euro club in 2007, the single currency helped fuel easy credit and a construction boom. It was the same sort of heady access to cheap money that led to economic disasters in Ireland and Spain. But economists say the Slovenian variety of euro-euphoria hangover can be traced to a failed transition from communism to a fully functional market economy.

Vir: Dan Bilefsky, New York Times

2 responses

 1. “My mistake and the mistake of the banks was to vastly underestimate the risk,” Mr. Kordez.

  Ne, ne, kar pravilna si ocenil rizik. Ni bilo nobenega rizika. Shot to nothing. To je skrito v našem modelu privatizacije.

 2. Prispevek je nabirka sočnih citatov, ki pa več kot zadevajo našo kruto realnost:
  “My mistake and the mistake of the banks was to vastly underestimate the risk,” Mr. Kordez, 56, said in a recent interview”…. “symbolize the way easy and cheap credit, combined with Balkan-style crony capitalism and corporate mismanagement, fueled a banking crisis that has unhinged a country”….” heady access to cheap money that led to economic disasters”…”Slovenian variety of euro-euphoria hangover can be traced to a failed transition“.

  To so posplošene ugotovitev o NAČINU dela, o katerem ves čas pišem in ga imenujem finančni primitivizem. Ne glede na sklop ZGD-ZFPPIPP-KPFN&ETIKA so podjetja jemala kredite proti vsem principom in zapovedim pravno zavezujočih principov; se pravi v nasprotju z vsemi spoznanji finančne stroke in skrbnega gospodarjenja. Enako velja, kot članek citira g. Kordeža, za banke.

  Torej ni šlo za NAPAKE, ampak za ravnanja v nasprotju s predpisi. Izvor teh “napak” je v nedelovanju upravljalskih funkcij in v šibkih finančnih funkcijah v podjetjih ter v operativnem nedelovanju notranjih presojevalnih sistemov v bankah. Banke so se preko operativnega tveganja izpostavile tržnemu tveganju (slabim kreditom). Sistemskih razsežnosti finančnega primitivizma ni “opazila”, niti Banka Slovenije, niti vlada, kar se morda lahko enači tudi s hujšo malomarnostjo. Da ni šlo samo za slučajni spregled (to bi bila zelo naivna misel ob sistemskih razsežnosti finančnega primitivizma in ob enormni rasti zadolževanja v bore nekaj letih!) ampak za pajdaško in politično sprego, kaže tudi vse neukrepanje oziroma medlost vseh institucij pri “obračunu” in prekinitvi navedene prakse. Politično to očitno ni bilo in ni mogoče.

  V sistemsko pomembnem obsegu sklopa finančnega primitivizma, pajdaškega kapitalizem balkanskega stila in upravljalskega “mismanagement”je težko ugotoviti kaj je vzrok in kaj posledica, vendar je ujeto skupaj generiralo še dodatne in nove priložnosti za lopove in pokvarjeno elito.
  Torej poimenovanje gornjega z NAPAKO, VIHRAVOSTJO, NEPREMIŠLJENOSTJO, EVRO EVFORIJO in drugimi podobnimi »milimi« izrazi, ki se pojavljajo zadnje čase, ko pa je vsa gornja praksa finančnega primitivizma pravno pregonljiva, je prizanesljivo in zgleda skoraj kot namerno politično ciljano zavajanje, da se akterjem ne bi nič zgodilo. Ali pa je to kar opis pričakovanih dejstev. Takšno reševanje krize bi seveda bilo proti vsem sanacijskim principom.

  Obstoječa elita je očitno jalova glede »obračuna« s primitivističnim načinom delovanja, slabim vodenjem in »pajdaškim kapitalizmom balkanskega stila«, še manj pa zmore uveljaviti več reda “nordijskega” tipa. Torej, tudi če zamenjamo deklarirane desničarje s pedigrejskimi levičarji (in obratno), v NAČINU pa se nič ne menja, nismo storili ničesar. Levica in desnica sta videti samo kot dve bandi, ki se prepirata za vzvode oblasti in “korita”, a hkrati ohranjata isti primitivistični NAČIN funkcioniranja. Ob vsem tem se porajajo druge, skrajne ideje o revoluciji sistema, vendar v resnici potrebujemo samo revolucijo NAČINA delovanja sistema. Če se je kaj napačnega oblikovalo v tranziciji, je to predvsem funkcioniranje politike na način “band”. Levi politiki je tako največji sovražnik desna politika in obratno. Da pa Slovenijo uničuje NAČIN delovanja, tega nočejo videti. Saj ravno NAČIN delovanja omogoča klientelizem, množico rent, finančna izčrpavanja, pogodbe z (za nekatere) neskrbno državo in bankami, itd.., omogoča PLENJENJE. Le kako naj ga potem odpravijo ?

  Če politične sile – predvsem nove – ne bodo uspele sanirati gornjega, se nam slabo piše. Oportunitetne izgube Slovenije v globini krize so že precej večje kot drugod, v bodočem daleč podoptimalnem razvoju, pa bodo ogromne.

  Takšne so stvari videti skozi sočno izrazoslovje, ki se očitno vsebolj uporablja v tujini za razumevanje dogajanja v Sloveniji. Ali nam delajo krivico ?

  Lep pozdrav Igor

%d bloggers like this: