Bog nam pomagaj!

To je edini komentar, ki mi je prišel na misel ob nadaljevankah koalicijskih usklajevanj in predstavitvi ministrskih kandidatov nove vlade. Celotna zadeva izgleda kot farsa. Kot parodija Pahorjeve vlade. Ki je bila po vseh kazalcih najslabša vlada v zgodovini samostojne Slovenije. Vlada Bratuškove bo glede na prikazano do sedaj in glede na “enajsterico”, ki jo pošilja na igrišče, ta neslavni rekord očitno zlahka podrla. Ima vse možnosti, da gre v zgodovino – kot vlada, ki je pripeljala državo v bankrot.

Osnovni problem in izvirni greh, ki je tudi botroval temu zmazku, je nenačelnost nove vladne koalicije ob samem spočetju in vsakem naslednjem koraku. Prvič, to ni koalicija, ki bi nastala zato, da bi nekaj zgradila, to je koalicija, ki je nastala zato, da bi zrušila Janševo vlado.

Drugič, pri tem ni imela ne pozitivnega programa, niti siceršnje programske usklajenosti. Edini program te koalicije je biti na oblasti, ali natančneje – ne izgubiti varnih poslanskih služb. Kajti ne Jankovićeva PS ne Virantova DL nimata realnih možnosti ponovno videti državnega zbora od znotraj v primeru predčasnih volitev.

Tretjič, o načelnosti vladne koalicije pove vse podatek o “zamrznjenem predsedniku” PS Zoranu Jankoviću in njegovem na roko nakracanem lističu o opcijski odpovedi predsedniški funkciji. S tem ko so članice nove vladne koalicije to sprejele, so razgalile svojo siceršnjo svetohlinsko načelnost ob zahtevi o takojšnjem Janševem odhodu z oblasti. Dvojna merila so izraz značaja. Pokvarjenega značaja.

In četrtič, dne, ko je “Virant izdal Šušteršiča“, je že v štartu zakoličil nenačelni, gnili značaj koalicijskega programa. S tem sta se on in koalicija odpovedala enemu izmed treh ključnih nujnih ukrepov katerekoli vlade – sanaciji bančnega sistema. To je ključni ukrep (ob fiskalni konsolidaciji), ob katerem bodo kredibilnost nove slovenske vlade ocenjevali Evropska komisija in predvsem finančni trgi in se odločili ali Sloveniji letos še posodijo denar (po sprejemljivi ceni). In to je ukrep, ki je ključen za ponovni zagon kreditiranja in s tem (ob povečanju povpraševanja) za zagon gospodarske rasti.

Ob takšni genezi nastajanja nove vladne koalicije, ki temelji na raznorodnosti in absolutni nenačelnosti oziroma promiskuitetnosti, je postalo vsem jasno, da to ni vlada, ki bi nastala, da bi ostala in vladala. Ampak hitro minljiva vlada. Hitro pokvarljiva roba z rokom trajanja, merjenim v mesecih. To so tudi razlogi, zakaj se nihče od resnih strokovnjakov ni odločil, da bi vstopil v to vlado. In to na kateremkoli področju. Privolili so samo absolutni desperadosi, ki sicer ne morejo dobiti spodobne službe, ali strankarski aparatčiki.

Takšna je tudi izbira na ključnem področju – ministrstvu za finance. Bolje rečeno, ne izbira, ampak preostalina. 37-ti kandidat na listi. Edini, ki ni zavrnil ponudbe. Ne bi hotel biti krivičen do njega, toda iz strokovnega vidika se v primerjavi z njim celo prosluli France Križanič zdi strokovnjak. Po drugi strani pa Uroš Čufer ne more biti del rešitve, pač pa je del problema sanacije bank. Devet (9) let je sedel na mestu glavnega ekonomista NLB. Ni mi jasno, kaj je tam počel oziroma kakšne makroekonomske ocene oziroma ocene zadovoljivosti obsega depozitov ob eksplozivni kreditni ekspanziji banke je posredoval upravi. Toda rezultati banke so porazni. Če ga samo niso upoštevali in je on to toleriral, pove veliko o njegovi načelnosti. Veliko pa pove tudi dejstvo, s kom je teh zadnjih devet let zahajal na kosila.

Sanacije bank ne more kvalitetno in resno izvajati nekdo, ki je del problema. To lahko naredi samo nekdo, ki je neobremenjen s preteklostjo. Nekdo, ki mu ni treba brisati sledov za seboj ali za “strici”. Zdi se, da bo prav to ključna vloga, ki so jo “strici” namenili Čuferju. In on bo očitno z veseljem kmet, ki bo to vlogo izpolnjeval. Teh nekaj mesecev. Do bankrota države.

Zato resnično, Bog nam pomagaj!

15 responses

 1. Da je JJ odletel, ni slabo. To je velika pridobitev. Dela vlade se ne ceni samo po gospodarskih merilih, se ti ne zdi?
  zivljenje je mnogo vec od tega. Standardi, kiso jih janseviki vpeljali, pa pogubni za vse brez izjem, tudi za druge stranke.
  Kaksna bo ministrska ekipa, zavisi od vsega, kar si nastel in se marsicesa. Predcasne volitve so lahko resitev, ce skoraj nihce od teh, ki je vladal, ne bi vladal vec. Spoloh pa ne tisti, ki se lahko pohvalijo samo s slabimi rezultati. Kolikokrat smo ti ze sugerirali, da ti kandidiraj, bil bi odlicen minister za gospodarstvo… Kar pa se Jankovica tice in dvojnih meril, seveda. Hkrati z JJ-jem
  bi moral leteti tudi on z vseh funkcij in za svoje mafijske posle odgovarjati. Dokler tega
  ne bo, smo pravna drzava na papirju in v oblakih. Bog nam res ne bo mogel pomagati, ne zato, ker ga ni, ampak zato, ker je pravi demokrat in vse te stvari prepusca ljudem. Kar si boste skuhali, to boste pojedli, hehe. Ko nam gre dobro, briga nas za boga, ko nam gre slabo, pa je on vsega kriv in naj nas resuje! Kaksni farizeji smo ljudje vsi po vrsti!

  • Dragica,
   treba je pustiti ideologijo in delitve na desno in levo pri miru, če želiš optimalne rešitve za državo. Takoj ko se odločiš samo za leve rešitve in leve ljudi (ali samo desne), si si odrezala eno roko in ne moreš več dosegati optimalnih rezultatov. Kot intelektualka bi moral biti sposobna preseči čustva in osebne preference in videti onstran – to, kar je dobro za državo. Podobno napako si naredila že pri plediranju za “ženski faktor” te vlade. Če je ženska oziroma ne-moška rešitev, še ne pomeni, da je dobra. Iščemo pa dobre, optimalne in ne eno-roke in enostranske rešitve.

   Glede vključevanja v politiko:
   Ko sva s Šušteršičem leta 2005 delala paket reform (ki so jim seveda levičarji ostro nasprotovali, pa so bile zelo blage, podobne nemškim v tistem času) in ko se jim je Janševa vlada odpovedala, je bilo najino spoznanje, da reform ne moreš učinkovito izvajati, če za seboj nimaš koalicijske stranke z denimo 10 glasovi. Kot strokovnjak posameznik nimaš nobenih možnosti, da uveljaviš svoje poglede, ker te politični interesi, podprti z glasovi v parlamentu, povozijo. No, Šušteršič je poskusil še enkrat, tokrat podprt z ustreznim številom strankarskih glasov. In videla si, kako se je končalo. Njegovi lastni so ga prodali za cent, samo da bi ostali na oblasti.

   • Spoštovani gospod Jože,

    Ker Vam prvič odgovarjam, Vas tokrat (še) vikam spletni etiki navkljub. Povedati pa želim predvsem tole: dobrih, sposobnih ljudi, ki dejansko imajo nekaj znanja in pokončno hrbtenico (takšnih pa je, kot vidimo, le še za vzorec – in še ti so skriti), spoznanje, da se stvari ne da spremeniti na hitro, ne odvezuje od njihove dejanske odgovornosti, da še naprej poskušajo. Če obupajo, je to tako, kot če bi vodnik obupal in zapustil slepega, ki pač ne more nikamor prav hitro priti, z lahkoto zaide in težko najde nazaj na pravo pot. Z iskrenim spoštovanjem,

    Gregor P.

 2. Maestro, seveda, pustiti je treba delitve na desno in levo! Se kako se s tem strinjam ze dolga leta, ne sele od vceraj. Ali po tvojem opozorilu.

  A moja opredelitev proti politiki jj-ja ni povezana z ideoloskimi delitvami, ampak debilizmi njegovega vladanja in vpeljavo standardov v slo politiko, ki je reducirala etiko in demokracijo in jo dobesedno iznicila.

  Kot sem tudi proti politikam VSEH BARV, ki so naravnane proti cloveku. Mafijcem vseh barv, ki si nadevajo angelska oblacila, zato da nas lazje vlecejo za nos.
  Samo vsega v komentarju tudi ne morem povedati, saj imas omejene besede in adijo komentar, ce je predolg!

  Glede zenske v politiki pa – za nobeno napako ni slo, ampak je slo za nacelno podporo zenski in nobeni konkretni zenski z mini krilom ! Moski vladate svetu, odkar svet stoji in oblikovali ste ga po svoji podobi in svojih prioritetah in kar je najpomembnejse, oblikovan je po vasem ZNANJU in VEDENJU in SKORAJ NIC CUENJU, ki bi ga zenska vpeljala v ta svet, ki ga vecinsko in tisocletno obvladujete moski.
  Skrajni cas je, da se kapacitete zenskega gledanja in cutenja in njenih prioritet udejanjajo v politiki v dobrobit ljudi, nekega naroda, neke drzave. Nedopustna mi je logika, da se med izborom za dobrobit neke drzave NE BI MOGLA NAJTI ZENSKA. proti temu sem odragirala in to zelo zavestno odreagirala.

  Da si moj ucitelj v mnogocem ves, ne bi te prihajala brat in te vsem po vrsti priporocala, a kjer cutim, da nekaj ni v skladu s tem, kar sama zaznavam in cutim, se oglasim. Zal velikokrat prepovrsno, da bi bila bolj jasna. Krive so pa tudi tvoje omejitvene kvote, da ne pisemo esejev. Ole!

  • Oh, dajte, no … Kot da ne bi živeli v svetu, kjer so države že vodile ženske. Spomnite se le na Goldo Meir (in njeno proaktivno držo med Jomkipursko vojno), Indiro Gandhi (in njeno proaktivno držo med krizo v Zlatem templju), pa Evito Peron (in njeno proaktivno držo pri izgradnji kulta osebnosti), pa Margaret Thatcher (in njeno proaktivno držo pri krvavem obračunavanju s sindikati) in še in še … Izpostavljanje subtilnosti nežnega spola je krivično ravno do tega nežnega spola – Angela Merkel ni uspešna zato, ker je ženska, pač pa zato, ker je sposobna.

 3. Spostovani g.Damijan, eventuelni bankrot drzave bo direktna nezaupnica ekonomski stroki, kateri pripadate! Za ekonomiste velja enako kot za pravnike – trije ekonomisti, tri razlicna stalisca…
  Drugo, ne blatite nastajajoce vlade zaradi tezav s ‘slabo banko’, ker za njen nastanek (niti za vzroke) ni kriva!
  Tretje, bili ste ‘v sedlu’ a ste zelo hitro ‘razjahali’!
  Kar danes potrebujemo je enotnost na podrocju ekonomije in ljudi, ki za to enotnostjo nastavljajo svoj hrbet. Kritizerstvo iz varnega zavetja je hinavscina. Se opravicujem za grobe besede, ki jih uporabljam ker sem SIT preseravanja…
  Lp

 4. Gospod Damijan! Kot uspešen ekonomist, bi lahko pomagali ubogi državi. Pljuvati in kazati s prstom, znamo vsi, kajne! Ko ste imeli možnost, ste spodvili rep in gas. Zato niste kompetentni za tole…..

  • Naloga strokovnjakov je, da predlagajo strokovne rešitve za nek problem (akademski strokovnjaki pa ob tem še raziskujejo, iščejo povsem nove odgovore na stare probleme in poučujejo mlajše generacije), naloga politikov pa je, da znajo med različnimi strokovnimi predlogi izbrati optimalnega glede na dane omejitve in ga izvesti.

   Strokovnjaki kot politiki? Lahko, vendar to ni nujno, niti potrebno. Politika je posebna profesija, kjer veljajo posebna pravila igre (ki so, mimogrede, zelo umazana in marsikomu se to preprosto gravža). Strokovnjak v politiki mora zato nujno pozabiti na stroko, če želi preživeti. In kot sem napisal že v prejšnjem komentarju – če za seboj nimaš dovolj poslancev tvoje stranke, nimaš realne moči. Povozijo te ali pa se raje umakneš. To je moja izkušnja. Šušteršičeva je podobna, kljub temu, da je za seboj imel dovolj poslancev. Kaj zdaj?

   Kot ekonomist lahko torej predlagam rešitve, ki se jih je v zadnjem desetletju nabralo kar precej, tudi slaba banka je med njimi. In lahko kritiziram slabe izvedbe. V politiko pa prav gotovo ne grem, nimam želodca za te stvari.

   • Se strinjam. Naravnost smešno je, kako pada po strokovnjakih, ki se jim odreka legitimnost njihovih komentarjev, češ, “pa ti naredi bolje – če že znaš, ali pa bodi tiho”. Smešno: JPD se nekako ne sme oglašati s kritičnimi mnenji, kopica neukih komentatorjev (če drugega ne, njihovo neukost izdaja boren jezik in neobstoječa slovnica) pod spletnimi novicami pa se lahko, čeprav je B. Dežulović že zdavnaj smiselno ugotovil, da so mnenja anonimnih komentatorjev po vrednosti povsem enaka zapisom na vratih javnih stranišč …

   • Strokovnjaki lepa beseda in lepa karakteristika, toda ali je dovolj, da se posameznika razglasi za strokovnjaka in potem v imenu tako imenovane “strokovnosti” uničuje svojo okolico.
    Strinjam se, da strokovnjaki predlagajo rešitve podlagi svojih izkušenj in zagotavljajo pravilno izpeljavo. Ravno v tem leži težava. Slovenija ne premore strokovnjaka, ki bil sposoben izpeljat kakršnokoli pravilno in pravično akcijo.
    Moj dolgoletni prijatelj je pričel delo v očetovih podjetjih, kot navaden kurir, napredoval in spoznaval podjetja od kurirja do lastnika farmacevtskega koncerna. In kako ga kličemo Sergio, dolga leta, koliko sva osebna prijatelja nisem vedel, da ima opravljen doktorat iz fizike. Zakaj ? Zato ker ga njegovi sodelavci enostavno kličejo Sergio. To da ima znanje in strokovnost dokazuje njegovo uspešno vodenje vodilne italijanske verige. Danes njegova sinova in vnuki hodijo po njegovih stopinjah, spoznavajo podjetje od kurirja do direktorja.
    Koliko ima slovenija takšnih strokovnjakov? Z gotovostjo lahko trdim NOBENEGA.
    Malo poglejmo naše tako imenovane “strokovnjake”.
    Eden od njiju je bil postavljen za direktorja Mure, ki je po njegovem odhodu šla v stečaj. Prišel je za direktorja podjetja v Slovenj Gradcu, tudi to je v stečaju po njegovem odhodu. In kje sedi ta “gospod strokovnjak” danes?
    Sedi na stolu direktorja direktorata enega od vladnih ustanov za razvoj gospodarstva. Kaj dela, to vem zagotovo, da dela na tem da ne bo nobeden pozitiven ukrep uspešen. Takšnim strokovnjakom pravijo v tujini minerji, katerih se skušajo na vsak način znebiti, pri nas pa imajo imuniteto, saj so “STROKOVNJAKI”.
    Drugi primer nesposobnosti opravljanja funkcije ministra je sedaj še aktualni minister Andrej. Človek katerega moto je ” Slovenija brez industrije in kmetijstva”. Človek ki prisega na to da bo Slovenija storitvena bančna država, očitno ni nikoli slišal za državo Islandijo. “Strokovnjak” diplomiral elektrotehniko, magisterij opravljal na Štefanu. Prva vidnejša strokovna zaposlitev kot inšpektor dela, kasneje vse na državnih ustanovah niti minute prakse v gospodarstvu. Takšen vodi resurs gospodarstva in delovni resurs. V času inšpektiranja povzročil več deset nezaposlenih, v času ministrovanja pa povzročil več deset tisoč nezaposlenih, več sto tisoč obubožanih in ne vem koliko krivic. In trdite da je magister Andrej strokovnjak samo zato ker ima priznan magisterij.

    Navajam vaš stavek: “Strokovnjak v politiki mora zato nujno pozabiti na stroko, če želi preživeti.” Tisti trenutek ko strokovnjak pozabi na stroko ni več strokovnjak in nobena diploma in titula ki jo je pridobil ga ne rehabilitira, kot pravega strokovnjaka.
    Z vami, gospod Jože se še nisem osebno spoznal, v mnogem se z vami ne strinjam, je pa tudi nekaj stvari in tem, kjer imate pozitivno mnenje.

    Kaj je namen vladanja v Sloveniji, samo osebna potrditev posameznikov da so nekaj in nekdo, čeprav so v resnici totalni podn.

    V dvajsetih letih lahko na prste ene roke preštejemo pozitivne politike, naravnane v dobrobit državljanov, karieristov in povzpetnežev, ki iščejo osebne koristi pa kar mrgoli.
    Pred dnevi sem zasledil v časopisu šalo: ” V državnih službah ni kurbarije, vsi so si med seboj v žlahti” In ravno v tem je problem, državo so privatizirale posamezne družine in zato strokovnjaki nimajo vstopa v upravo in državo.

    No da se lotim tudi Vas. Kot človeka vas lahko cenim, kot strokovnjaka… Včasih imate tudi čudne pristope, da ne govorimo o nekaterih ekonomistih ki so dobesedno utrgani, bolj primerni za obzidje na poljanskem nasipu, kot v parlamentu.
    Ekonomija je “veda” o goljufiji, pravo je goljufija tudi po dejanskem pomenu besede.

    In kaj je pri nas vladavina pravnikov in ekonomistov, kar pomeni da pri nas vlada goljufija.

    Upajmo da bomo pri naši “železni ledi” imeli več uspeha, čeprav dvomim, saj za njo velja če ona reče da je črno belo potem je črno belo. Prava gorenjka, samo da ni tako sladka kot čokolada.
    LP

 5. V temle blogu se gospod Damijan ni dotaknil pomembne točke, morda pa se je bo v kakem prihodnjem: kaj mislite, koliko bo na FDV UL še kaj pripravljenosti, da raziščejo, ali je “magistrsko delo” nove mandatarke res plagiat – zdaj ko je področni minister iz njihovih vrst? In kdo ve, ali ne bo morda FDV na naslednjem razpisu nenadoma nadpovprečno uspešen pri pridobivanju raziskovalnih projektov – nekako tako kot je bil uspešen FUDŠ in pa nova fakulteta za medije pod prejšnjo vlado?

  • Če bi bili dosledni, potem bi morali odvzeti titule in diplome večini diplomantov.
   Pred mnogimi leti sem kot pripravnico zaposlil ekonomskega tehnika, ni bila sposobna opravljati nobenega dela iz njene stroke. Vmes jo srečam, delala je kot natakarica, pohvali se, da je diplomirala na ekonomiji. Pred dvema letoma obiščem ministrstvo na Kotnikovi, tam je bila na čelu enega od vodilnih mest. Po razgovoru izvem, da je vmes opravila doktorat. Zgrozil sem se.
   S tem da sem prepričan, da se ne bo samovoljno potegovala za delo na odgovornejši funkciji, razen če ne bo kdo imel osebni interes, da zasedla takšno funkcijo.
   Koliko je podobnih ljudi na položajih. Koliko je oseb z doktorati, ki imajo IQ pod 60, vsekakor preveč.
   Lov na plagiate je bolj lov na čarovnice, kot resnicoljubnost. Mnogi tako imenovani strokovnjaki so svoje diplomske naloge dobesedno prepisali ali celo ukradli.

 6. –Lepo povedano. Kljucno, kar bi bilo za poudarit in slovenski javnosti redno izpostavljati (ce bi imele normalne medije, ki bi zmogli vse z enakimi vatli obravnavat) pa

  “Dvojna merila so izraz značaja. Pokvarjenega značaja”

%d bloggers like this: