Šušteršič o nujnosti nabave slovarja za razumevanje trojke

Če sodite med tiste, ki morajo s trojko občevati po službeni dolžnosti in se truditi, da pobesnelo žival čim prej umirijo, se znebite strahu pred letenjem ter najemite stanovanje nekje blizu njenega brloga, saj boste vsak teden pri njej na zagovoru. Predvsem pa se naučite govoriti poseben jezik, ki bi mu lahko rekli tudi trojščina. Pa ne gre toliko za posebne besede in fraze, čeprav njihovo obvladovanje gotovo pomaga. Gre predvsem za to, da skupaj z novim jezikom posvojite tudi njegov miselni okvir.

Naj vam pomagam z nekaj primeri. Če namesto privatizacija raje rečete kraja stoletja ali veleizdaja, boste ostali nerazumljeni. Če mislite, da konkurenčno gospodarstvo pomeni višje davke in zapravljanje denarja za nedonosne naložbene projekte, boste morali še enkrat vzeti slovar v roke. Če s pojmom prožen trg dela mislite na odpravnine na pogodbe za določen čas ali administrativne omejitve različnih zaposlitvenih pogodb, boste sami kmalu žrtev prožnosti političnega trga. Najbolje, da si priskrbite žepno beležnico in si zapišete nekaj podobnih zgledov.

Če sodite med navadne državljane, ki bodo morali tole nadlogo hočeš nočeš pretrpeti na svojih plečih, pa si hitro pripravite seznam ugodnosti, ki jih uživate, pa jih nimajo v državah, ki bi jih trojka lahko vzela za primerjavo. Imajo v mnogih državah po Evropi šolnine? Imajo. Imajo še kje 12 mesecev porodniškega dopusta? Skoraj nikjer. Imajo še kje toliko davčnih popustov za študentsko delo? Nimajo, pa večina študentov tudi drugje marsikaj dela poleg študija. Plačan odmor za malico? Raje ne bi o tem. Saj si znate sami predstavljati, kako to gre in kaj še pride na vrsto.

Je troglavi zmaj res že za ovinkom?

Spomnimo se treh zapovedi. Prašiček bo čez mesec ali dva prazen. Varčnost kljub temu iz vrline postaja nekoristna nadlega. Priznavanje težav se umika pretiranemu samozaupanju. Obljube in jasne načrte izrinjajo splošne fraze, ki prikrivajo pomanjkanje izdelanih zamisli in soglasja o njih. Na neprebranih slovarjih trojščine se nabira prah.

Prav nič dobra znamenja niso tole.

Janez Šušteršič, Finance

2 responses

  1. Šušteršič nehajte že enkrat s svojimi popolnoma kotraproduktivnimi izjavami o trojki, bankrotu, Grčiji etc., ali niste z njimi naredili državi že dovolj škode. V vsaki normalni državi bi bili zaradi tega že zdavnaj interpelirani. Poleg tega ste bivši minister in ne spodobi se, še posebej ne v tako kratkem obdobju po zapustitvi funkcije, prosto komentirati dogajanja na svojem področju. Neka zadržanost in umirjenost v izjavah, če kje , potem pri bivšem ministru za finance, bi bila vsekakor na mestu.

  2. Ha! Ta je pa dobra. Kdo pa je bolj poklican?
    Pa od svojega finančnega ministra bi pričakoval, da nekako skrbi, da gre ven približno toliko, kot pride not. Sicer sploh ne vem, kaj naj bi počel.

%d bloggers like this: