Kaj lahko Gašpar G. Mišič naredi za gospodarstvo?

Jon Stewart

Hja, takle mamo. Napišeš en post na eno izjavo pa te potem navajajo v uvodniku Sobotne priloge Dela in dobiš precej prijazen odgovor poslanca. Super, ni kaj. Ampak je pa potrebno nekaj pojasniti. Podpisan je Jon Stewart iz preprostega razloga, ker mi je všeč njegov način spremljanja novic in postavljanja relevantnih vprašanj. In spremljajoč slovensko politiko zadnjih nekaj let, se mi zdi, da bi tak pogled pri nas še kako potrebovali. Glede na reakcije na prvi post bom jih bo mogoče še kaj, jasno če jih bo Jože še hotel objavljati, pingvini pa skrbeti za material (btw: kaj je bolj verjetno?). Iz tega (upam da logično) izhaja, da tele poste ne piše Jože. To pa želim poudariti izključno zaradi tega, ker mu ne bi rad naprtil kakih zamer, ki jih ni zakuhal. Ima verjetno svojih dovolj.

Sedaj pa nazaj k g. Gašparju G. Mišiču. Dejansko verjamem, da je mislil dobro in da iskreno obžaluje svojo izjavo. Z njim delim nekaj stališč in tudi aspiracij. A spet je hudič v podrobnostih. Zmoti tole: »vsako uspešno družino vodi skrbnik – gospodar – gazda«. Hm. Skrbnik se mi zdi primeren izraz. Skrbništvo in lastništvo nista soodvisna, pri gospodarju pa je že močna naveza na lastništvo ter tudi bistveno večja implikacija moči, ki jo kot gospodar ima. Gazda je le slabšalnica/srbizem, ki jo pri nas običajno uporabljamo pri zelo avtoritativnih gospodarjih. Z uporabo te besede ste torej še potencirali že tako vprašljiv termin za vodjo. Še dodatno pa je termin gazda kritičen, saj implicira tudi »gazdinstvo«, kmečko gospodarstvo. Slovenija ni kmetija in njeni prebivalci navkljub prevladujočemu prepričanju nismo le ovce. Sploh pa smo dobili »gazdarico«, mar ne?

Če bi bil g. G.G. Mišič karkoli drugega kot poslanec, bi bil kakršenkoli diskurz o neprimerni rabi neškodljivo klepetanje. Tako pa je zaskrbljujoče. Glejte, vi ste poslanec, član zakonodajnega telesa Republike Slovenije. Besede so vaše delovno orodje. Kar je za vas beseda, je za nas postava. Točnost, konciznost in predvsem SMISELNOST besed devetdesetih so življenskega pomena za več kot dva milijona sodržavljanov. S svojim postom sem vas želel pripraviti do razmišljanja. Če pa bo zaradi tega promil-promila več točnih, konciznih in SMISELNIH zakonov, pa toliko bolje.

Pa še nekaj: Slovenci smo bogati zaradi lepega števila generacij, ki so porabile manj kot so ustvarile (bodisi po lastni ali gospodarjevi volji). 65 let nazaj se je večina tega premoženja podržavila in to je bil skupaj z neomejeno nemško dresirano (K&K) delovno silo temelj uspešne industrializacije/modernizacije Slovenije. Tako oplemeniteno premoženje se je v privatizaciji po načelu široke trickle-down ekonomije razdelilo na večino državljanom. Enim ekstremno več, drugim precej manj a nihče ni ostal brez. Če ni prodal certifikata, je bila pa nečakinja zaposlena v odvetniški firmi z mastno pogodbo z državno firmo. Dokler je bilo kruha dovolj, so vsi gledali stran. Sedaj ko ga zmanjkuje, imamo afere in posledično proteste, ki samo napovedujejo, kam gre dinamika ob nadaljevanju šarade.

Kar je vaša naloga, in tu se strinjava, je, da oblikujete okolje, ki bo ponovno omogočalo plemenitenje premoženja in vrednotilo delo. In prosim, da ne bo pomote, to ni samoupravni socializem. Na vašem delovnem mestu lahko to začnete prakticirati danes. Podprite uvedbo socialne kapice ali še bolje splošen redesign davčnega sistema ki bo naredil delovna mesta v Sloveniji privlačna, zaposlene pa zadovoljne ker službe bodo in bodo njihovi neto prejemki ustrezni. Ali pa si preberite pismo g. Špetiča v včerajšnjih Financah o tem, kako malo je potrebno, da se začnemo premikati v smeri Silicijeve doline. Nikoli jih ne bomo dosegli, a lahko vsaj poskrbimo, da se bodo naša podjetja z visoko dodano vrednostjo kasneje in manj pogosto selila tja.

One response

  1. Kaj lahko g. Gašpar Gašpar…aaaaand Gašpar naredi za gospodarstvo? Seveda nič…kar pa ne pomeni, da je z “gazdo” brcnil v temo. Očitno je človek v povprečnemu Slovencu prepoznal ovco, se pravi tisto bitje, ki mu nastavijo pastirja, da lahko sploh preživi. Ne bi rad razglabljal ali ovca dočaka happy end in kolikokrat jo na poti nategnejo, a poglejmo se v ogledalo… Vse upe v boljši jutri polagamo v civilno družbo…a ta te dni dobiva svoje ministrstvo…iz srca čestitam. Blejanje, anybody? Pesnik Zajc dvakrat v prime time omizju postavi rekord v pomanjkanju vsebine na tekoči meter teksta…in razen ovce Žerjava (….”tisti na cesti ne vedo kaj bi radi…”) nihče ne zableje. Iščemo mesijo, ki zveni precej bolje od pastirja, po drugi strani pa sanjamo o neposredni demokraciji…rečem, da bo moja mama na pragu osemdesetih odločala o energetskem načrtu države za naslednjih petdeset let… Beeeeee?

    Pred očmi zagledam svojega trenerja za volanom klubskega kombija nekje na prelomu v osemdeseta leta, ki nas vidno izbezumljen, zaciklan med vhodi in izhodi na nemško avtocesto v višini Koblenza skuša pomiriti: “Nisem se izgubil…samo povejte mi kje smo in kam moramo priti!”

%d bloggers like this: