Kdo je tukaj nor?!

Na provladnih protestih (!), kar je oksimoron že sam po sebi, zbora za republiko je predsednik vlade Janez Janša danes izrekel nekaj krepkih ‘”bistroumnih‘ nesmislov”. Denimo: “Največja težava Slovenije je večmilijardna bančna luknja. Sestavlja jo 16 povezanih konglomeratov, ki so večinoma v lasti članov Foruma 21. Luknja ima jasno prepoznavne botre in barvo. Po grobih ocenah se je iz državnih bank in podjetij prelilo v okrilje tranzicijske levice med 200 in 500 milijonov evrov na leto” (Finance).

Je možno, da je Janša za trenutek izgubil prištevnost? Ta bančna luknja je namreč nastala izključno v državnih bankah in nastala je izključno v času 2005-2008, ko je te državne banke nadzirala vladna koalicija pod vodstvom Janeza Janše. Kdo je tukaj nor?!

Državni banki NLB in NKBM, ki so ju nadzirali nadzorniki, ki jih je imenovala Janševa vlada, sta v letih 2005-2008 po tekočem traku podeljevali kredite za menedžerske prevzeme, mariborske cerkevene tajkune in financirale razne leasing operacije. To je dejstvo. Fakti bruti. Dejstvo je, da tedanja vlada pod vodstvom Janeza Janše ni želela prodati deleža v NLB, s čimer je tedaj izgubila okrog 640 milijonov evrov, vključno z letom 2008 pa je dokapitalizacija pobrala še dodatnih 900 milijonov evrov, sedanja sanacija NLB pa bo stala okrog 2 milijardi evrov. S tem je tedanja Janševa vlada povzročila za okrog 3.5 milijarde evrov neto izgube za davkoplačevalce.

Dejstvo je, da je leta 2005 vlada aktivno pomagala Igorju Bavčarju in Boško Šrotu pri prevzemu Mercatorja (pri čemer sta jima državna Kad in Sod še dala posojila za prevzem, pred tem pa dokapitalizirala Mercator). Dejstvo je tudi, da sta Kad in Sod leta 2007 sodelovala pri menedžerski privatizaciji Merkurja, tako da sta se iz njega umaknila s prodajo deležev Savi. Ista Sava pa je deleže prodala Merkurjevim menedžerjem, pri čemer je bil največji posamični (in kontrolni) lastnik Save tedaj državni Sod.

Kaj nam torej hoče povedati Janez Janša? Da je kot predsednik vlade v obdobju 2005-2008 aktivno pomagal “tranzicijski levici” pri ropanju državnih bank?! Da je morda slabo opravljal svoje delo, ker njegova vlada ni imenovala dovolj dobrih nadzornikov v državnih bankah? Da je morda slabo opravljal svoje delo, ker njegova vlada ni prodala večinskega deleža v NLB in tudi NKBM? Da je morda slabo opravljal svoje delo, ker njegova vlada ni imenovala dovolj dobrih direktorjev Kada in Soda?

Toda zakaj je sedanja vlada pod vodstvom Janeza Janše istega Petra Ješovnika, podpredsednika nadzornega sveta NLB v času prejšnje Janševe vlade, ki je očtno gledal stran pri “bančnem ropu stoletja” v banki, ki jo je nadziral, lani imenovala za predsednika uprave AUKN, ta teden pa za v. d. predsednika uprave državnega Sod?! Zakaj je sedanja Janševa vlada istega Marka Pogačnika, ki je v času prejšnje Janševe vlade vodil državni Sod, ki je omogočil Bavčarjev in Šrotov prevzem Mecatorja in menedžersko lastninjenje Merkurja, prejšnji teden imenovala za državnega sekretarja na Ministrstvu za finance?!

Zakaj vlada iste kadre, ki so očevidno slabo opravljali svoje delo in omogočili “bančni rop stoletja“, danes ponovno imenuje na najvišje položaje? Zakaj sedanjo vlado vodi isti predsednik, ki je soodgovoren za “bančni rop stoletja“? Zakaj isti predsednik vlade Janez Janša danes javno protestira proti katastrofalno slabemu predsedniku vlade Janezu Janši v obdobju 2005-2008?

Mi lahko kdo pojasni, česa jaz tukaj ne razumem?

18 responses

 1. Točno tako, Dragica. G. Damijan, kako najlažje kradeš v trgovini? Pokažeš na nekoga, zadereš se lopov in v kaosu polniš žepe?

 2. Glede na današnjo starostno barvitost ZZR-ja v Ljubljani me čudi, da ne vidijo vzporednic iz svoje mladosti, kjer si je z ustvarjanjem namišljenega zunanjega sovražnika njihov takratni tako osovraženi diktator, na zelo podoben način opravičeval svoj lasten obstoj.

 3. Ne razumes samo ene stvari, poleg vseh stevilk si pozabil omeniti 23,5 miljarde USD izdanih na obveznice s 4,5% obrestno mero in 4% izhodno obrestno mero. Kar pomeni, da bo Slovenija cez 10 let preplacala teh 23,5 miljarde USD prodanih obveznic privatnikom v USA z vsaj 10% koncno obrestno mero… Oh yeah, you’re all gone bananas my friends.

 4. Aja sem pozabil omeniti, toliko obveznic je namrec JJ prodal leta 2012 vsem na oceh in se s tem celo hvalil. Nekaj mesecev za tem pa so ukinili subvencije za prehrano otrokom v solah in vrtcih. Hello?!?!?

 5. Žal mi je da se grste spet neke manupilacije. Jasno je bilo povedano katereg združenja so člani teh podetji Forum 21 in kdo je vodil NLB, gospod Kramar postavljen od LDS… Bine Kordeš, član Foruma 21, Bavčar LDS…Boško Šrot SD (Boško Šrot bo izstopil iz SD-ja leta 2007).
  Pa še veliko drugih manjši katere poznam in so čalni Foruma 21, njihova podetja pa obiskujejo, Jankovič, bivši predsednik Turk, Golobič in drugi… V takem podetju delam tudi jaz…Direkotr čaln Foruma 21 , firma oropana zaradi prevzema, tesni prijatelji s Kučanom…
  Desni niso nikoli prišli niti blizu… Lahko si dr. kdor dela v teh podetji dobro ve za naveze in stanje…JPD ti pač sediš vse živlejnje na faksu in sploh ne veš kaj se dogaja…

 6. Jpd, moral se boš enkrat odločit. Zagovarjaš dobro prakso korporativnega upravljanja ali kadrovski cunami? Nek milijonar Kramar je imel mandat, ki je v celoti prekril mandat tvoje vlade…in še malo čez na obeh koncih.

  Če je kdo tu trčen v prvi vrsti, je to slovenski volilec, ki so ga že n-krat nategnili, on pa še naprej na volitvah obkroža prodajalce nacionalnega interesa in tiste, ki prodajo obljubljajo, a je nikoli ne izpeljejo…

  Dokler se ne bo našel bager in ta jebeni peskovnik naložil na kamion, tega ne bo konec. Do zadnjega kovanca.

 7. Jaz mislim da kradejo levi in desni in eni drugim so si razlog za obstoj, recimo temu da so v okopih in se kepajo. Tako imata oba pola vecen vir grehov nasprotnika. In seveda obtozevanje je ideolosko obarvano. Le nekateri imajo vec takta kot drugi, a tu govorimo o posameznikih obeh polov. Ce bodo manjsinske stranke zmogle poriniti zadeve do tocke volitev, bo to upanje v neko nacelnejse obnasanje, a se tudi tu stvari sfizijo, vse je povezano. Ko sem danes slisal, da so se v Nemciji spravili na politicarko, ki je pred 30 leti narobe navedla vire diplome, se vprasam, a je moja diploma ok ali sem kaj pomesal..

  Potem gledam slovenske zastave na zboru za republiko in si recem, pa saj je to tudi moja zastava, a se ne da neke politike strpnosti in iskanje formule sozitja ?
  Pa sikne Jansa “fasizem” in vsak normalen, ki ni bil na tem shodu se vprasa, “ee?!”.
  Ljubezen do domovine ni privilegij posameznikov, le percepcija je drugacna in treba je iskati skupne tocke, ne pa razlike, porkafix.

  Ljudje, ki so bili na drugem shodu so po moje v veliki meri brez sluzb, na robu in imajo poln kufr praznine obljub in posledic krize.

  Ne odpustim lastninskim prizadevanjem posameznikov, ki so se opijanili od prloznosti razgrabiti premozenje, pa je bila igra vecja od njih in vsi smo peceni za nekaj generacij.

  Za konec ne odpustim bankam, da so dajale kredite na vrednost delnic. Neznosna lahkost
  poslovanja, saj se itak drzava ne znajde, ce grejo banke zu grunt.

  Zivela Slovenija, kjer se znajo nasprotni poli spostovati in igrati posteno igro.

 8. “Mi lahko kdo pojasni, česa jaz tukaj ne razumem?”

  Bom jaz poskusil 🙂

  Prodaja Mercatorja in NLB je v osnovi ista stvar. Danes reči, da bi morali prodati NLB, Mercatorja pa ne, je prerokovanje za nazaj. Nič pa ne pove, kakšna politika bi bila potrebna.

  Tudi “ugotovitev”, da se ne vračajo krediti, ki so bili najeti v času Janža I., ni posebej presunljiva. Vračajo se ne krediti, ki so bili najeti tik pred krizo, ko je bil denar najcenejši. To je vse. In nima kaj posebej opraviti s (katerokoli) vlado.

  Seveda Janž II. klobasa neumnosti. To se mu tudi obrestuje, ker očitno pri nas paranoikov nikoli ne zmanjka. Če lahko z “levim fašizmom” pridobiš cca. 20-25 % glasov, s “klerofašizmom” pa celo do 30 %, ja, kaj je lahko bolj udobnega?

  Problem pri nas pa je globlji in sistemski — vedno je sistemski, ko se stvari redoma dogajajo –, sega pa v samo izhodišče našega lastninskega preoblikovanja. Opcije so bile: (a.) prodaja tujcem, (b.) obdržati državno lastnino in (c.) vzpostaviti domače kapitaliste iz vrst direktorjev.

  Odločili smo se za c. ali pa mešanico b. in c.. Upam si trditi, da je o tem vladal družbeni konsenz in da takšen sentiment pri nas še vedno prevladuje. Ta model je pri nas tudi vseskozi veljal. Nobena od vlad ni peljala drugačne politike. Primerjajte danes vzklike o “izdaji”, ko se govori o prodaji državne lastnine.

  Model c. pa nujno najprej sloni na predpostavki, da imaš domačo banko, ki prevzeme financira. Drugi dve posledici pa sta, da je podjetje zelo obremenjeno z obrestmi in da so prevzemniki nagnjeni k pretiranem riziku, ker pač nimajo česa izgubiti. To troje se zdi, da se kaže poostreno sedaj, ko je napočil čas krize, ampak dejansko je pa to bilo že v izhodišču privatizacije tveganje.

  Spomnim se besed Mencingerja, ko je takrat dejal, da ni “dobrega” modela privatizacije, ampak samo slabi in slabši. S tem bi se zelo strinjal. Tudi drugi modeli imajo namreč pomanjkljivosti in tveganja — spomnimo se npr. Tobačne Ljubljana. Bo pač potrebno to vzeti v zakup. Skriti davek, ki ga je potrebno plačati zaradi socialističnega inženiringa zasebne lastnine.

  • Nikakor se ne morem znebiti občutka, da je tolikokrat popljuvani Mencinger glede načina privatizacije imel prav. Certifikati so po mojem imeli eno bistveno napako; bili so podarjeni. S podarjenim pa vemo kako je. Nič ni vredno in še obvezuje te do darovalca. Mi smo kot narod svojo “obvezo” do darovalcev izpolnili z molkom ob zastonjkarskih kreditih. Ko so delnice rasle smo molčali, sedaj ko se je izkazalo, da s podarjenim nismo bili ravno odgovorni pa je žal prepozno.

   Obstaja verjetnost, da bi model privatizacije, kjer bi vsi na podlagi cerifikatov dobili prednostno pravico nakupa določenega števila delnic kateregakoli družbenega podjetja preprečil našo anemičnost in posledične anomalije.

   JJ je anomalija, ampak vsaj delno odgovornost zanjo pa moramo prevzeti vsi.

 9. Rekla bi le to, naj bo levi ali desni, NAS NE MORE VODIT NEKDO, KI JE IZREKEL ENO SAMO LAŽ, kaj šele da laže toliko, da sam sebi verjame. Še manj nas lahko vodi nekdo v kazenskem postopku, osumljen česarkoli, ne da bi takoj – zares takoj (največ v mesecu dni) razčistil svojo morebitno nedolžnost (ne pa zavlačeval in se izgovarjal kot kak umski prizadetek). Niti parkirati ne bi smel napačno, še manj prekoračiti hitrost, četudi njegov ali služben avtomobil vozi le šofer. Kaj šele, da se izmika pred tako hudimi obtožbami, kot kak otrok, ki kaže s prstom na sošolca “saj on tudi…”, namesto, da bi zrelo, odgovorno in pošteno prevzel najprej le svojo odgovornost brez laži.

  SLOVENCI SI ZASLUŽIMO TRANSPARENTNE, POŠTENE IN ODGOVORNE VODJE.

  Mi pa predlagajmo nove kandidate in jih podprimo s svojimi podpisi in ob naslednjih volitvah vendarle že pojdimo na volitve (ne da hodijo le tisti, ki jih župnik po maši nažene na volišča…)
  To je vse, kar je treba razumet!!!! Vse ostalo je izguba časa in energije.

  p.s.: na popoldanskih demonstracijah niso bili le ljudje brez denarja in služb. Bili so tudi babice, dedki in starši naših otrok, ki izgubljajo vero v poštenje, cilje za prihodnost, zagon za učenje in jih je strah ustvarjati svojo družino. Otroci so pa naša prihodnost in naša opora ter toplina, ko nam zmanjkuje zdravja in moči.

  Objem vsem poštenim!!!!!

 10. Iz naslova, kdo je tu nor? Seveda Damjan, ki opisuje stvari kot čenče, ki ne pozna delček resnice dogajanj. Takih “strokovnjakov” imamo mnogo, za to situacija je taka kot je.Če je vseved, zdaj ima prilikom JJ zamenjati, pa ne, ke r je lepše z varnega zatočišča kriminalizirati druge, posebno tiste, ki bi radi potegnili iz napak, požeruhov F-21.

 11. Politiki znajo zelo dobro manipulirati z nami. Ljudje se kregajo med sabo, kdo je glavni krivec, in s tem dajemo politikom točno to kar hočejo. Resnici pa nobeden ne upa pogledati v obraz. VSI POLITIKI, kradejo NAM državljanom, na koncu pa zakuhajo še kako vojno, v kateri se borijo en proti drugemu prijatelji, sosedje in celo bratje, medtem ko se ”naši voditelji”, ki so vse skupaj zakuhali, smejijo z ležalnika na neki skriti rajski plaži.
  To se dogaja po celem svetu, skozi vso našo zgodovino.
  Vsi krivijo politike, kaj pa BANKE, WALLSTREET, MENEGERJE, ki prikazujejo dobiček tako, da odpustijo 100 delavcev, da lahko pripišejo 100.000,00 EUR DOBIČKA, in si zato izplačajo MILIJON EUR nagrade, čeprav zaradi tega podjetju v resnici naredijo nekaj milijonsko škodo in podjetje na koncu propade.

  Največji krivec tukaj pa je tisti, ki ga zjutraj vidiš v ogledalu.
  Dejstvo je, da je nas, navadnih ljudi, 100.000 krat vec, kot naših samookronanih diktatorjev. Vsi imamo svobodno voljo in zato se lahko sami odločimo kako bomo živeli. Ali bomo poslušali razne ”VODITELJE” in živeli tako kot nam oni narekujejo, ali se bomo raje odločili, da živimo svoje življenje tako kot ga sami hočemo.

  Samo v razmislek.

  1. Kaj bi počeli, če ne bi potrebovali denarja?

  2. Ljudje se počasi začenjamo zavedati, da nekaj ni v redu. Organiziramo mirne proteste, da bi opozorili na naše nezadovoljlstvo, s tem sami sebi pihamo na dušo, ker lahko rečemo ”saj smo nekaj naredili, nismo samo sedeli in jamrali…”
  Resnica pa je, da se nam naši voditelji samo smejijo iz daljave in samo razmišljajo o tem, kako bi nam lahko vzeli še tisto malo svobode, ki nam je še ostalo.
  Protesti so kaplja v morje.
  Kaj pa milite, da bi se zgodilo, če se vsi skupaj odločimo za državno nepokorščino in iz protesta, enostavno ostanemo en teden doma. Preživimo nekaj kvalitetnega časa s svojo družino (kar je na žalost postalo luksuz). Ne gremo v službo, ne v trgovino, ne na bencinsko črpalko…. Cel teden ne zapravimo niti centa.
  Mislite, da bi to naši voditelji občutili.

  3. Kaj ste pripravljeni narediti za svojo svobodo?
  Ste pripravljeni gladovno stavkati, kot GHANDI?
  Ste pripravljeni preživeti 30 let v zaporu, kot MANDELA?
  Ste pripravljeni za svobodo umreti, kot CHE GUEVARA?
  To so extremi in menim, da nam zaenkrat ni potrebno tako daleč.

  Vsak dan nas je več, ki se zavedamo, da je sistem pokvarjen. Menim da ne smemo rušiti sistema, ampak ga moramo popraviti.
  Vprašajte se KAJ SEM JAZ PRIPRAVLJEN-A NAREDITI, da popravimo sistem.
  Ali ste pripravljeni investirati nekaj svojega časa, energije, dela,…kar je potrebno, da poravimo sistem.
  Popraviti moramo Finančni sistem – Potrebujemo strokovnjake Ekonomiste,
  Popraviti moramo Zakonodajo – Potrebujemo Pravnike
  Popraviti moramo Prehrano – Potrebujemo strokovnjake za prehrano in proizvodnjo prehrane
  Popraviti moramo Izobraževanje – Potrebujemo Učitelje
  Popraviti moramo potrošnjo – Potrebujemo znanstvenike za nove okolju prijazne tehnologije
  Popraviti moramo zdravstvo – potrebujemo dobre zdravnike

  Še bi lahko našteval, ampak gremo k bistvu vsega tega.
  Navadni ljudje, nimamo sredstev, da bi lahko konkurirali z BOGATIMI VODITELJI-DIKTATORJI. Če rabimo dobrega odvetnika ji oni lahko kupijo 1000 najboljših.
  Če rabimo zdravnika, bo najprej poskrbljeno za tistega, ki ima več denarja.
  Če hočemo zdravo hrano, je nekajkrat dražja kot ”navadna”. zadnje čase si še to ”navadno ” hrano težko privoščimo, kaj šele ZDRAVO, BOILOŠKO pridelano.
  Izobraževanje je zmeraj dražje in če bo šlo tako naprej, potem večina nas ”navadnih ” ljudi ne bo imelo možnosti izobrazbe.

  Vsi ti strokovnjaki, bi mogli to narediti BREZ PLAČILA, za DOBRO DRUŽBE, ker je to edini način kako sploh lahko ljudje pridemo do SVOBODE in NEODVISNOSTI.

%d bloggers like this: