Tehnična ali projektna vlada – vsaka je že manj kot polovica rešitve

Andrej Mertelj

V Sloveniji imamo »perfect storm« v katerem sta se sestavila dva vala: razsulo gospodarstva in razsulo politike. Zato že nekaj časa paralizirano strmimo v vodno goro, ki se vali proti nam in smo očitno brez idej, kako tole odsurfati s čim manj utopljenimi.

Imamo državo (aparat), ki spušča vodo in spotika sam sebe. Imamo razsuto gospodarstvo, ki z zadnjo akumulacijo moči še vrti tako propeler kot tudi vodno črpalko. In imamo politiko, kjer se danes ni mogoče dogovoriti ničesar več. Glave so pregrete in namesto razmisleka in argumentacije prevladuje verovanje in čredni nagon.

Za kakršnokoli (evidentno nujno) spremembo političnega sistema je potrebna pa ravno trezna misel in dovolj velika večina. Ki se danes v parlamentu lahko zagotovi samo s kravjimi kupčijami, na referendumu pa le »v kolikor je potrebno biti proti«.

Ne bi evalviral opcij s predčasnimi volitvami. Enostavno ni časa zanje.

A mogoče obstaja pameten način kako se (kot država) obdržati na površini. Najprej mislim da je potrebno razčleniti smrtonosni objem/blokado funkcije (državni aparat, finance, gospodarstvo) in oblike (politike). Že samo dejstvo, da uporabljamo ideološke argumente pri vrednotenju luknje v bankah, kaže zaciklanost akterjev. Gospoda, vozel je prevelik, da bi ga reševali s čarobnimi palčkami in/ali besedami. Potrebno je filigransko, a hitro delo kajti drugače ne bo več čemu vladati.

Zatorej tehnična ali projektna vlada – vseeno. Za obdobje natančno dveh let.  Mogoče celo res polovico »tehničnih« in polovico »političnih« ministov. A bistven je njen mandat oz. projekt. Lahko posega le v zakonodajo in ukrepe, povezane z gospodarstvom in financami. Namesto reforma celotnega sodstva – samo reforma gospodarskega sodstva, ki nas trenutno najbolj bremeni. Zemljiško knjigo popraviti da bo funkcionalna; ZFPIPP tak da bo ščitil upnike pred zlorabami; namesto prepovedi odpiranja podjetij, če bankrotiraš, raje mentorja, ki te bo spremljal in (so)odgovarjal za tvoje bilance. Vzpostaviti eRačune in davčne blagajne. Zmanjšati odtekanje denarja v zdravstvu za 10% in najti še za 5% notranjih rezerv. Vzpostaviti urejeno dvostavno računovodstvo državnega in občinskih proračunov ter končno narediti popis premoženja (da bomo vedeli ali ima država Slovenija v lasti 11 ali 75 mrd evrov !?!?!).

»Politični« del vlade pa naj skupaj s parlamentom (velike diskusije in dovolj TV časa) poskrbi, da nas zaradi Hrvaške ne bo bolela glava, da bomo še naprej sodelovali v EU in NATU, ter imeli izobražene otroke in  športnike ter kulture vsaj za preživetje.

Vsi ostali politiki (tako formalni kot družbenogibalni in sindikalni) pa naj se pod vodstvom predsednika države v naslednjih 2 letih dogovorijo: kaj in koliko ustave spremeniti; proporcionalni ali kakšen drugačen volilni sistem; koliko neposredne demokracije in koliko protikorupcijske komisije. In ali ni morda slovenskim danostim najbolj ustrezen parlamentarni sistem z omejitvijo na 2+1 mandat? Ko bodo zadeve premišljene, naredimo ustavne referendume in se vrnemo v (sicer bistveno izboljšano in manj entropično) običajno evropsko parlamentarno demokracijo z vsemi njenimi ceremoniali, delujočimi varovalkami in gospodarstvom, ki bo to lahko plačevalo

Čeprav bi človek od parlamenta v tej situaciji pričakoval, da se bo ob prevladujočem zavedanju o potencialni minljivosti kariere vsak parlamentarec za sebe želel prikazati v najboljši luči (na naslednjih volitvah zelo verjetno ne bo ne takega vpliva ne take podpore mame – trenutne stranke), je računati na razum preveč rizično.

Zato bi bilo dobro, da pred začetkom tehnične vlade sprejmemo dva majčkena popravka referendumske zakonodaje, ki z ničemer ne posegata v obstoječe pravice. Prvi je, da v kolikor referendum ne doseže določenega kvoruma (npr. 40%), stroške le-tega pokrije predlagatelj. Zakaj bi plačevali samo sebi namenjeno politično šopirjenje iz proračuna? Drugi pa je, da se vpelje preizkusno obdobje (beta test) elektronskega posvetovalnega referenduma, ki ga lahko skliče vlada in se ga lahko udeležijo vsi zainteresirani državljani z elektronskim potrdilom (cca 80% volilnih upravičencev).

Yes we can?

%d bloggers like this: