Ali SAZAS pobere preveč ali premalo?

Jurij Žurej *

V javnosti krožijo različna stališča o vprašanju ali se v Sloveniji plačuje primerna cena za avtorska dela in za njihovo uporabo. Če vprašate avtorje, predvsem pa posamezne kolektivne organizacije, obstaja zelo velika verjetnost, da vam bodo razložili kako avtorji v Sloveniji živijo zelo slabo in da uporabniki plačujejo dosti premalo.

Če vprašate povprečnega uporabnika, ki dobiva račune s strani SAZASa, IPFa, ZAMPa in SAZOR ja, pri čemer običajno ne ve, zakaj plačuje štirim kolektivnim organizacijam in zakaj plačuje toliko, vam bo dejal, da se plačuje absolutno preveč.

Oboji imajo nekaj skupnega. Prepričani so v svoj prav.

Kaj pa pravijo podatki?

Pripravil sem analizo pobranih prihodkov posameznih kolektivnih organizacij, ki so primerljive z Združenjem SAZAS. Podatki izhajajo iz javno dostopnih podatkov kolektivnih organizacij, ki so v državah, ki so obravnavane, pristojne za upravljanje avtorskih pravic na glasbenih delih. V analizi sem preveril 42 kolektivnih organizacij v 41 državah. Celotna analiza je dostopna tukaj.

Kaj lahko ugotovimo?

1. Združenje SAZAS pobere na prebivalca v primerjavi z državami sveta, ki so bile predmet analize, več kot je povprečje v teh državah, v primerjavi z Evropo pa manj kot je povprečje v Evropi.

2. Cene in pobrani zneski kolektivnih organizacij v Evropi so dosti višji kot so zneski in cene v državah, kjer so doma največji imetniki avtorskih pravic (predvsem npr. v ZDA).

3. Slovenski avtorji zaslužijo približno 66% manj iz tujine, kot je povprečje zaslužka povprečnega avtorja v Evropi in v svetu iz naslova prihodkov iz tujine. Iz tega sledi, da je glasba slovenskih avtorjev v povprečju očitno  manj tržno zanimiva v tujini, kot je povprečna tržna zanimivost povprečnega avtorja v Evropi izven svojih meja.

Razlogov za to je več, od kvalitete povprečne produkcije v Sloveniji, pa vse do sposobnosti naših založnikov in v končni fazi pomanjkanja zmagovalne mentalitete, ki bi videla čez slovenske planke in ustvarjala temu ustrezna dela, ki bi bila zanimiva za širše množice. Ocena je pavšalna, in ne velja za vse, saj imamo tudi redke izjeme, ki dokazujejo, da se da tudi drugače.

__________

* Celoten zapis lahko najdete na blogu Jurija Žureja.

%d bloggers like this: