BlackBerry 10: Prvi testi

Kanadski Research in Motion (RIM) je prejšnji teden tudi uradno za 30. januar 2013 napovedal uradno predstavitev težko pričakovanega novega BlackBerry 10. Glede na slabe poslovne rezultate ter izgubo tržnega deleža na trgu “pametnih telefonov”, kjer je v zadnjem letu BlackBerry izgubil bitko z Applom in Samsungom, tržniki napovedujejo to kot zadnjo priložnost za BlackBerry. Prvi “leaked” podatki in posnetki pa nakazujejo, da je RIM z nekaj inovacijami ter s tehničnimi karakteristikami odlično opravil svoje delo.

Novi BlackBerry 10 bo prišel v dveh različicah – kot popolni aparat z zaslonom na dotik (L-serija) in kot aparat s fizično tipkovnico (N-serija), kot jo preferirajo poslovni uporabniki. BlackBerry 10 naj bi prinesel številne novosti – od najboljšega ekrana na dotik na trgu (s pravo HD tehnologijo), revolucionarne kamere, najhitrejšega preklopa med aplikacijami, do integracije številnih “poslovnih” funkcij (BlackBerry Hub) in možnosti ločitve med poslovno in zasebno uporabo (BlackBerry Balance) ter preklopa med obema z enim dotikom itd.

Toda ključna prednost novega BlackBerry 10 naj bi bila v tehnologiji. Napovedane tehnične specifikacije nakazujejo na pravo tehnološko zverino med pametnimi telefoni. Kot razkrivajo pri Techradar:

And the leaks don’t stop there: the BlackBerry Aristo will apparently pack a (*takes breath*) Qualcomm Krait quad-core processor, LTE connectivity a 4.65-inch OLED touchscreen and 2GB of RAM as well as 16GB flash memory with a MicroSD slot, with NFC, micro HDMI out, DLNA and Bluetooth 4.0.

Not to mention an 8MP camera with 1080p video recording and a 720p 2MP front-facing snapper too – if these specs come to pass it at least show’s RIM’s serious about boosting the power on the hardware side too.

Za odvisnike od brskanja po internetu, ki jih je doslej motila počasnost BlackBerryja pri odpiranju strani, prvi primerjalni testi kažejo, da je BlackBerry 10 za nekaj sekund hitrejši pri odpiranju internetnih strani tako od iPhona 5, Galaxy 4S ter ostalih primerljivih konkurenčnih telefonov.

Tukaj je “uradna” interna predstavitev BlackBerry 10:

.

Tukaj pa neuradni primerjalni testi, ki nakazujejo superiorno hitrost BlackBerry 10 v primerjavi konkurentom iPhone 5 …:

.

… tukaj pa v primerjavi z Galaxy 4S:

.

Meni ves ta hype glede številnih novih aplikacij (70,000 novih aplikacij naj bi bilo na voljo že ob lansiranju), super zmogljive kamere, super zmogljivega zaslona na dotik in glede super hitrega dostopa do interneta ne pridejo kaj preveč do živega. V bistvu mi je malo mar zanje. Meni je mar le to, da BlackBerryju uspe z novim telefonom, kajti to pomeni, da se bo ohranil na trgu. S tem pa tudi glavne značilnosti, ki jih jaz potrebujem pri telefonu:

  • poceni in splošno dostopna e-pošta po vsem svetu,
  • zanesljivost,
  • dobra fizična tipkovnica,
  • varnost komunikacije ter
  • zastonj komuniciranje med uporabniki v okviru BBM storitve povsod po svetu.

To so prednosti, ki jih BlackBerry ponuja za razliko od ostalih ponudnikov in ki so zame ključne. Večina ostalih lastnosti in neštevilnih aplikacij so zgolj igračke za manjše ali večje otroke, s katerimi ne vem, kaj bi počel. Zato prav gotovo ne bom zelo kmalu preklopil na novega BlackBerry 10, saj sem povsem zadovoljen z BlackBerry Bold 9780. Le želim, da se ohrani na trgu in s tem značilnosti telefona, ki so zame ključne.

Uradna predstavitev in začetek prodaje BlackBerry 10 bosta 30. januarja 2013.

%d bloggers like this: