Simona Toplak o “ulici” kot posledici nedelovanja pravne države

V sodbi nekdanjemu hrvaškemu premieru med drugim piše: kot politik bi morali delati za javni interes, vi ste delali le zase. Mladim ste pokazali, da se ne splača delati. Zbijali ste moralo, pripomogli ste k splošni apatiji družbe in brezupu ljudi. Kazen je deset let zapora. Nepravnomočno.

V Sloveniji take sodbe nimamo. Mogoče zato, ker ne velja le za politike. Temveč zato, ker bi sodstvo moralo to spisati tudi zase. Primer Tošić – ne glede na to, kako se bo končal – je simbol vseh pogojnih obsodb gospodarskih kraj, je simbol pogojnih obsodb davčnih utaj, je simbol zastaranj. Simbol tega, da lopovi niso kaznovani. In pomeni, da pravosodje enako kot politika prispeva k splošnemu brezupu družbe, da kaže, da se ne splača delati, da zbija moralo in povzroča agonijo.

A kdo sodi sodnikom, kdo zapira policiste, kdo toži tožilce, kdo kaznuje politike? Pravkar to počne ulica, kar je posebej brezupno. Zmagovalec ljubljanskih ulic je v zadnjem času namreč Zoran Janković. Kar je velika napaka.

Vir: Finance

2 responses

  1. In kar je se posebno zastrasujoce, se taki geniji med narodom. Toliko izobrazenih ljudi, talentiranih, sposobnih- nima alternative prezivetja, nima bodocnosti, nima sebe. In ker ne more izgraditi sebe, propada in z njim propada vse, kar je bilo vanj vlozenega. Ko na to pomislim, blagrujem trenutek, ko smo se ob nefonkcioniranju pravne drzave tudi sami odlocili za tujino. Ko so janseviki dobili prvi mandat je njihova politika vlekla poteze, ki so bile do konca neeticne in zunaj zakona. Dr Drnovsek je bil na vse to opozorjen, a je vse skupaj podcenjeval in dokler se niso lotili nejga, pustil, da so se stvari samo poglabljale v negativno smer. Toliko let je izgubljenih. ko sem vceraj prebirala Platona in njegove kriterije nepopolnih drzav in posameznike v njem- sem nas nasla znotraj tiranskega sistema. Tu smo, na zalost.

    Všeč mi je

  2. To ni vprašanje pravnosti države. To je vprašanje učinkovitosti države. Učinkovitost države se da na kratek rok povečati bolj ali manj le tako, da se manj predpisuje ali pa strožje kaznuje. Ob nekako zaznavni veri avtorice v pravičnost samih predpisov, je to potlej klic po pendreku.

    Všeč mi je

%d bloggers like this: