Delo o sumljivem ozadju nagrade Janši za inovativnost

Pred dobrim desetletjem se je nekdanjemu predsedniku države Milanu Kučanu pripetil neroden spodrsljaj, da si je dal podeliti časten doktorat od ameriške univerze, za katero se je kasneje izkazalo, da je zaradi njene obskurnosti pravzaprav nihče sploh ne pozna. Podoben spodrsljaj se je pred tedni zgodil – sicer izjemno previdnemu in obveščevalno-varnostno absolutno paranoičnemu – aktualnemu predsedniku vlade Janezu Janši glede podelitve nagrade za “inovativnost v diplomaciji.”

Kot razkriva Delo, ki je raziskalo ozadje organizacije, ki je priredilo Vrh inovativnosti v Bostonu, je našemu predsedniku vlade nagrado dejansko podelilo podjetje tranzishen, s koreninami na Bližnjem vzhodu in za katerim se skriva posameznik Hassan Samdan alias Sam Hamdan:

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2009 v ameriški zvezni državi Michigan kot Culture of Peace Forum, kažejo podatki iz tamkajšnjega poslovnega registra. Pooblaščeni agent te družbe je bil takrat Hassan Hamdan iz Birminghama v državi Michigan, kmalu po ustanovitvi pa je to postal Sam Hamdan z istim naslovom. Naše raziskovanje kaže, da gre najbrž za isto osebo.

Podjetje Culture of Peace Forum je junija leta 2011 prevzelo ime tranzishen, pod katerim med drugim organizira Vrh inovacij.

Pri tem je Hamdan na spletnem mestu vrha naveden kot predsednik in glavni ustanovitelj prireditve.

Najprej je vrh, ki je bil prvič leta 2006, organiziralo Hamdanovo podjetje Global Leadership Team, ki je bilo ustanovljeno leta 2002, prav tako v zvezni državi Michigan in enako kot tranzishen s Hamdanom kot pooblaščenim agentom.

Status obeh podjetij, tranzishen in Global Leadership Team, kot ga navaja poslovni register zvezne države Michigan, je »active, but not in good standing«, kar v slovenskem prevodu pomeni, da je podjetje delujoče, vendar ni oddalo letnih poročil. Global Leadership Team tega ni storil od februarja 2009, tranzishen pa od februarja 2012.

Poleg navedenega smo Hamdana našli tudi kot pooblaščenega agenta michiganske družbe, ki zdaj sicer ne obstaja več, Alliance Center of Excelence. Pri tej je zanimivo predvsem to, da je od leta 2002 do 2008 prevzela kar 16 imen, od katerih so skoraj vsa v nazivu vsebovala pridevnika ameriško-arabski ali arabsko-ameriški in samostalnike kongres, vrh in forum, nanašala pa so se na ekonomsko in politično področje.

Vir: Delo.

Zanimiva šlamparija predsednika vlade.

%d bloggers like this: