Janez Markeš o novi osamosvojitvi in potrebni novi zgodbi

Naj je to Sloveniji všeč ali ne, se v njej oblikujejo razmere za drugo osamosvojitev. Minilo je pač več kot dvajset let in okoliščine, ki se kažejo na strogem površju dogajanja, so spet ekonomske. Opraviti imamo z dolgovi države, ki jih ta ne zmore, zloglasno zategovanje pasu razburja ljudi, z aktualno oblastjo se ne istovetijo, v kaki drugi pa brez resnih pridržkov ne vidijo prave alternative.

Te [osamosvojitvene] zgodbe ni več in pred samostojno državo je globoko brezno, nastalo v potresih bolj ali manj (po)div(jan)ih privatizacij, omalovaževanja načela pravne države, predvsem pa mrežne izgube verodostojnosti nosilcev idejnih stebrišč. Povrh je zaradi globalizacije, novih nadnacionalnih institucij (EU) in spremenjenega življensjkega sloga in čisto po naravi zadev skorajda povsem presahnil studenec, ki je napajal nacionalno idejo.

Nova osamosvojitev je mogoča samo z novo zgodbo:

Vir: Delo, Sobotna priloga.

Hm, dvomim, da je zgodba o New Dealu lahko zgodba za novo osamosvojitev. Predvsem zato, ker ne vidim političnega nosilca, ki bi bil pripravljen (sposoben) takšno zgodbo – brez oziranja na lastne materialne ali politične koristi – tudi izvesti. Slovenija ne premore Maria Montija. Zato se bolj zdi, da bo umanjkanje takšne zgodbe odločilo o izgubi nacionalne suverenosti.

%d bloggers like this: