Vpliv grške uvrstitve v četrfinale na izid volitev

Grki so se danes s presenetljivo zmago nad Rusijo vrnili med žive. Grški kapetan Giorgos Karagounis je tik pred koncem prvega polčasa dosegel morda ne le najpomembnejši zadetek v svoji karieri, pač pa morda tudi zadetek za zgodovino prihodnosti Evrope. Lahko grška uvrstitev v finale vpliva na grški sentiment pred jutrišnjimi volitvami?

Težko je reči ali bo to zmagoslavje imelo kakršenkoli vpliv na izid volitev. Toda če bi ga imelo, bi moral biti prej pozitiven kot negativen. V primeru, če bi Rusi danes deklasirali Grke in jih izločili iz evropskega prvenstva, bi ranjene Grke, ki že tako vsakodnevno trpijo zaradi preveč slavne (antične) zgodovine ter manj zanosnega nadaljevanja in aktualne mizerije, to še bolj deprimiralo. Povsem verjetno je, da bi to še okrepilo njihova negativna čustva do Evrope, ki od njih zahteva, da zategnejeo pasove, se odrečejo privilegijem ter začnejo plačevati davke. Ranjen ponos bi lahko povečal delež volilcev, ki bodo dali svoj glas levičarski stranki Sirizi, ki kljubuje zatevam EU in mednarodne skupnosti. Iz kljubovanja.

Zmaga in uvrstitev v četrtfinale pa lahko spodbudijo manj agresivna čustva. Zmaga vliva upanje. Morda bo zato manj volilcev dalo glas za ekstremistične stranke. Sploh pa obstaja velika verjetnost, da bo Grčija v četrtfinalu igrala proti osovraženi Nemčiji. Že zaradi tega se splača počakati – z odločitvijo za ali proti evru.

En odgovor

%d bloggers like this: