Žiga Debeljak ima prav

Žiga Debeljak ima tokrat prav. Prav glede tega, da si želi stabilizacije lastniške strukture, stabilnih dolgoročnih strateških lastnikov iz trgovske panoge, ki bodo Mercatorju omogočili dolgoročni razvoj in rast. Ima prav glede tega, da se zavzema za pregleden mednarodni postopek prodaje, kjer se bo prodajal večinski delež Mercatorja z namenom privabiti res najbolj kvalitetne strateške kupce in z namenom doseganja prevzemne premije. S čimer bodo na boljšem predvsem mali delničarji, ki ne morejo biti deležni raznih podmiznih dogovorov. In ima prav glede tega, da je izpeljavo postopka pogovorov z morebitnimi kupci zaupal profesionalni instituciji, ki ve, kako se v poslovnem svetu izven Slovenije tovrstni postopki vodijo.

Skratka, Debeljak ima prav, ker se zavzema za profesionalno izvedbo postopka prodaje. Drugače je z lokalno – spodnjedupleškimi variantami, katerih zadnjo smo lahko prebrali danes. V smislu: kako reševati Pivovarno Laško, pa je ne rešiti, z nekakšno kvazidokapitalizacijo prek kombinacije kalnih poslov med dvomljivimi subjekti s tujim kapitalom sumljivega porekla, samo da Laško (še) ne bi prodalo Mercatorja.

V tovrstni mahinaciji seveda ne bi dolgoročno rešili Laškega (le prestavili bi agonijo za pol leta), ne bi poskrbeli za stabilno lastniško strukturo Mercatorja in ne bi poskrbeli za očiščenje bančnih bilanc. Na koristi posameznikov – kot potrošnikov v Mercatorju in kot delničarjev Mercatorja – pa seveda nihče izmed članov kalnega konzorcija ni niti za sekundo pomislil.

Zanimivo je, da je tole lekcijo iz poslovnih uzanc na področju prodaje premoženja vsem, državnim in zasebnim lastnikom ter državni najbolj vrhunsko profesionalni agenciji za upravljanje z državnim premoženjem, moral dati prav Debeljak. Kot predsednik uprave podjetja, ki je predmet prevzema. V maniri nastavljenih direktorčkov v državnih podjetjih, ki vedrijo od enega do drugega mandata vlade, bi se lahko potuhnil ali se harmoniziral s prevladujočo nacionalno histerijo ter si kupil preostanek mandata in morda še enega pod naslednjo vlado. Kaj lahko, da ga bodo novi lastniki zelo hitro zamenjali. Lahko, da ga bodo zamenjali obstoječi lastniki, ker je bil predrzen. Lahko bi bil tiho in/ali kooperativen. Pa ni. Ker mu je očitno mar do dolgoročnega razvoja podjetja, v katerem dela. Redka kvaliteta med tukajšnjimi menedžerji.

2 responses

  1. Glede na to, da je ta isti Debeljak še pred dvema tednoma govoril čisto drugače in izvajal smešnice s prevzemno ponudbo za Konzum (ki je nihče ni resno jemal niti na drugi niti na tej strani meje), močno sumim, da so bile njegove zadnje besede več kot samo še eno v dolgi vrsti povsem nekoherentnih in nasprotujočih se besedičenj.

  2. Zopet strel v prazno ali ena izmed butalskih domislic slovenskih managerjev. Tipično obnašanje slovenskega šolarčka, nekaj blekneš, potem pa čakaš, kaj bo učiteljica naredila. Temeljni instrument boja managerjev proti nesposobnim lastnikom je odstop managerjev (ali grožnja z odstopm). Tega, v zahodnem “nerazvitem” kapitalizmun povsem običajnega orodja, očitno v “visoko razvitem” slovenskem kapitalizmu ne poznamo ali se o njem managerji ne učijo. Ko bo prvi manager v RS javno objavil, da zahteva od delničarjev določeno ravnanje ali pa bo sam s svojo celotno ekipo odkorakal iz podjetja brez odpravnine, bom vedel, da smo postali razvita država in družba. Vse dotlej pa mislim, da živimo v gospodarskih butalah, kjer se očitno trudimo, kdo bo dal bolj izvirno “domislico”. In dokler bo tako, bo Pahorjev vlak vozil po tirih, ki so od Slovenije oddaljeni kakšnih 500 svetlobnih let. Sicer pa, zakaj bi vstopali na vlak, ki ga vodita strojevodji, ki ju bosta lastni podjetni vsak čas odpustili in vlak potisnili na stranski tir. In prav zaradi takšnih butalskih ekonomskih razprav se ekonomska znanost ukvarja z nekoristnim namesto, da bi iskala rešitve za večjo zaposlenost ter večjo motivacijo zaposlenih. Naj mi kdo pokaže, kakšen uspešen projekt slovenske ekonomske zannosti, ki je pripeljal do znatnega povečanja števila delovnih mest v Sloveniji. Nasprotno, vsa omenjena znanost se ukvarja zgolj z ukinjanjem pravic, nalaganjem dodatnih obveznosti na pleča državljanov in iskanjem rešitev, v korist ozkega kroga slovenskih elit.

%d bloggers like this: