Izbira in upanje

Lepota demokracije je v možnosti svobodne izbire. V tem, da lahko volivci vsaka štiri leta odpokličejo obstoječe oblastnike in imenujejo nove. Na tokratnih volitvah so se volivci večinsko odločili za spremembo, za zamenjavo oblastnikov, ki so izneverili njihovo zaupanje, dano pred štirimi leti. Te volitve so bile hkrati referendum za več svobode in več prave demokracije. Za več transparentnosti vladanja in več sproščenosti v družbi. Za manj klientelizma in več meritokracije. Za več upanja.

Upam, da bodo novi oblastniki ta signal volivcev pravilno razumeli in se po njem ravnali. Če ne bodo, jih čez štiri leta čaka podobna usoda kot sedanjo vladno koalicijo. Zato imam rad demokracijo.

4 responses

  1. Rezultat je mogoče interpretirati tako-le: Slovenija je “po milosti” dobila še eno možnost, da se tik pred dokončnim polomom pobere. Upajmo, da bodo izvoljeni premogli toliko modrosti, da bodo lahko z ustavno večino storili nekatere nujne korake, ki bi za vedno odvrnili nevarnost ponovitve. Ti koraki se tičejo predvsem državnega zbora in državnega sveta, tako glede volitev, kot glede poslovnikov. Nujno je treba popraviti, kar so pisci ustave storili slabo. V DZ kandidirajo lahko le politične stranke in ne neka “stanovska združenja”. Volijo in izvoljeni so lahko državljani-rezidenti. Vsi drugi – “stanovska združenja”, upokojenci, lokalci(župani), zamejci, izseljenci, invalidi, manjšine itd. pa volijo svoje predstavnike v državni svet. Na ta način odpadejo vsi dvomi o poštenosti volitev v DZ (glasovi “po pošti”… ), odpadejo pa seveda tudi vse težave z volitvami iz tujine, saj tam izbirajo svoje predstavnike v DS izmed sebe. Odpade očitek “dvojnega glasu” ipd. Imamo tudi (zadnjo?) priložnost, da popravimo škodo, ki je nastala zaradi sistematičnega samomorilskega rušenja dignitete državnega zbora. Treba mu je vrniti dostojanstvo in nedotakljivost, ki pritiče zakonodajalcu – garantu državnosti in “vladavine ljudstva”.

  2. Jes, jes!

    treba bo vzpostaviti nazaj pravno drzavo in popraviti v zakonodaji vse tisto, kar je res slabo in omogoca zlorabe in spekulacije!

    kako fajn, da bodo janseviki pakirali in da se poslavljajo vecna imena slovenske zunanje politike, ki so nas upropastila in veliki nekulturniki, ki so uzakonili zakon medijske diskriminacije in diktature.

    velik je Bog in se vecji smo volilci!

  3. Sse vedno nimamo konservativno in liberalno stranko, samo levico in populiste. “Sivi panterji” smo vsekakor avtohoni 🙂

%d bloggers like this: