Janša je pokopal slovensko desnico

Zadnja številka Economista v uvodni temi »Is America turning left?« govori o tem, kako Bushevo predsedovanje v ZDA postaja tragična zgodba o nezaželenih posledicah. Tako v zunanji kot notranji politiki. Bush mlajši je bil pospremljen z velikimi upanji ameriške desnice, kako bo na novo utrdil dominantno vlogo ZDA v svetu in kako bo v ameriški družbi utrdil konzervativne vrednote ter nadvlado republikancev. Vendar se mu je ponesrečilo. Popolnoma. V zunanji politiki je, kljub bleščečim vojaškim zmagam, zgolj zasejal kaos na »demokratiziranih področjih« ter samo še bolj militariziral odpor nerazvitega dela sveta do ameriške hegemonije, hkrati pa je izgubil najbolj zveste evropske zaveznike in simpatije mednarodne javnosti. V notranji politiki pa je z nesmiselnim kulturnim bojem (nasprotovanje splavu in gejevskim porokam, nasprotovanje raziskovanju zarodnih celic in nasprotovanje univerzalnemu zdravstvu), s kratkovidno ekonomsko politiko (znižanje davčnih stopenj za bogate, povečanje izdatkov za oboroževanje ter posledično nagrmadenje ogromnega proračunskega deficita) ter nekompetentnostjo (Katrina), kronizmom (Rumsfeld, Libby) in ekstremizmom (Guantanamo) diskreditiral republikance kot verodostojne voditelje vrednostno prenovljene Amerike.

Bush je naredil resnično vse, da bi utrdil konservativne vrednote, toda bolj močno kot se je trudil, toliko bolj jih je diskreditiral. Bush je namesto v desno Ameriko dejansko zapeljal v levo. Po osmih letih desničarskega ekstremizma so si Američani spet zaželeli bolj liberalnih vrednot. Bolj svobodne družbe, več individualizma, več svobodnih odločitev, bolj socialne in pravične države. In to je, paradoksalno, glavni uspeh Bushevega predsedovanja.

In – naj se navežem na včerajšnji komentar Vojka o tem, da oblast očitno presega sposobnosti Janeza Janše – podobno je Janši uspelo pokopati sanje slovenske desnice, da se bo po »dvanajstih letih na 45 let podlage« lahko spet za dlje časa utrdila na oblasti. Janša je podobno kot Bush naredil vse, da bi utrdil konservativne vrednote. Znižal je davke za lastnike kapitala in za tiste z najvišjimi dohodki. Koncentrira lastnino v zasebnih rokah. Pospešeno uvaja zasebno šolstvo in privatizira zdravstvo. Privatizira visoko šolstvo. Pod njegovo oblastjo Cerkev dobiva pomemben vpliv v družbi – na medije, v šolstvu, v gospodarstvu, pri razdeljevanju raziskovalnih sredstev. Kadri s teološke fakultete se vztrajno in kot virus širijo znotraj državne uprave. Utrjevanje katoliške morale v vseh porah družbe je naslednji korak.

Toda hkrati je Janši kot voditelju spodletelo na vseh frontah. Ambiciozno je zastavil reševanje vseh odprtih vprašanj s Hrvaško in moral priznati nemoč pred sosedi. Zastavil je ambiciozne socialne in ekonomske reforme in jih pod pritiskom sindikatov kmalu opustil. Napovedal je velike nacionalne projekte, o katerih zdaj modro molči. Napovedal je privatizacijo velikih državnih podjetij, pa do sedaj nismo videli še ničesar. Spodletela mu je energetska navezava na Rusijo, hkrati pa mu je uspelo še skrhati diplomatske odnose z njo. Osramotil se je pri brskanju po arhivih tajne službe, kjer je naletel na samega sebe v ne najboljši luči, hkrati mu je uspelo še varnostno izpostaviti državo. Zmagal je z obljubo, da bo naredil konec korupciji in klientelizmu, danes pa je pri vseh državnih poslih, razpisih in prodajah videti sledi strankarskih ali osebnih prijateljev.

Se je Janša izkazal kot pošten, zmeren in kompetenten voditelj, je vprašanje, na katerega bodo volivci odgovarjali naslednje leto. Toda javnomnenjske ankete že danes zelo jasno kažejo, da imajo dovolj nekompetentnosti, korupcije, klientelizma, ekstremizma in avtoritarnosti, ki jih simbolizira sedanja oblast. Volivce zanimajo bolj zmerni, bolj pošteni in bolj sposobni voditelji. Volivce večinsko zanimajo bolj liberalne vrednote od teh, ki jih simbolizira Janševa oblast.

Janši je uspelo slovensko javno mnenje spet pomakniti v levo. Z manj kot triletnim vladanjem mu je uspelo pokopati možnosti desnice za trajnejšo oblast. Janša je naredil najboljšo kampanjo slovenski levici. Janša je njen najboljši otrok. Nekoč mu bodo postavili spomenik. Zraven Kučana.

7 responses

 1. Bravo Jože! Ni kaj dodati, paralela je 100%. Sicer pa kdo pravi, da Janša ni “naš”? Komunisti ostanemo komunisti za vedno!

 2. Mladi Janša je pred nekaj več kot 20 leti v biltenu AVNOJ 77 med drugim zapisal: “Mladi smo bili vedno najbolj revolucionarni in na nas leži naloga, da naprej razvijamo našo samoupravno socialistično družbo, da jo gradimo na revolucionarnih temeljih, temeljih marksizma.”

  Hehehe

  Nekdaj zaveden komuinist 🙂

 3. Ni kar tako od muh.
  Imel je že veliko priložnost ugotoviti, kaj je s hemeroidi mlajšega Busha.

 4. Izredno dober in korekten clanek, le da zelo previdno vlece paralele z Janso. Jansa je po mojem mnenju tudi veliko gospodarsko skodoval Sloveniji in to predvsem z prekinitvijo poslovnih odnosov z Rusijo. To je najvecja gospodarska napaka, ki pa se je ni mogel pod nobenim pogojem izogniti ker mu je tako Bush ukazal. Bush pa je se zadnji brezuspesni bojevnik ki se neuspesno bori za ohranitev Pax Americana, kajti negdo mu je povsem opraviceno zasepetal da se Pax ponovno seli v Evropo in sicer od Pax Romana, preko Pax Britanica do nove Pax Europeana. Namrec EU bi v povezavi z Rusijo odvzela ZDA primat v dobavljanju energentov svetovno najvecjemu porabniku (EU) in s tem odsekala enormne ekstra profite ki jih na ta nacin ustvarjajo ameriske korporacije.

  Bush v svojih brezuspesnih poskusih (lahko le zavlece neizbezno) razbitja EU in ohranjanja pozicije ZDA kot ekonomske super sile se posluzuje kolaboracionistov znotraj EU kot so UK, Poljska, Estonija, Latvia Lithuania, Ceska in poleg Nemcije (Angela Merkel) se Slovenija in se kaksna nova clanica EU, vendar se razen v UK in Poland ljudje ne strinjajo s svojimi vladami in konsekvence bodo porazne za te politicne strukture. Vsekakor pa mu zaenkrat uspeva razbijanje povezave med EU in Rusijo z uvajanjem obrambnega raketnega scita in z blokiranjem (Poland) energetskih sporazumov z Rusijo.

  Ko bo EU koncno le dozorela in prerastla ta ameriski hegemonizem bo to pomenilo konec nadvlade ZDA, do takrat pa bodo taksni pijoni kot je Jansa zvesto sluzili svojemu gospodarju cez luzo.

 5. Janša je Sloveniji “škodoval” predvsem tako, da ni uvedel potrebnih liberalnih reform.

  Ne smemo pozabiti, da je še vedno naredil mnogo več dobrega za Slovenijo, kot je kadarkoli naredila levica, še vedno pa mnogo manj od tega, kar bi lahko dosegli, če bi uvedli gospodarske reforme.

  Blizzard, ti si pa res poln komunajzersko butastih teorij o zarotah. Vse, kar pišeš, so le tvoje pobožne želje (EU in Rusija proti grdi grdi Ameriki)… Samo malo veliko je teh držav, ki niso tako zveste v boju “protiv fašističkim snagam SAD”.

 6. Od kje ti ideja, da bi spet prevladala levica in desnica nima možnost daljšega obstoja?
  Morda pa se utira pot po sredini, nikakor pa ne nazaj na levo v Kučan”s time! Ti časi so preživeti, ne pa pozabljeni, da se krivci ob tem nebi slučajno oddahnili…

 7. mislim, da se bo evropa emancipirala od zda takrat, ko bo znala v svoj sistem enakopravno integrirati islam.

  v turčiji npr.: kroži šala, da je treba iz eu vreči poljsko, ki je za razliko od sekularne turčije veliko bolj ultra religiozno naravnana.

  verski fundamentalizem pod kakršnimkoli bogom je kratkega dosega

%d bloggers like this: