Zakaj pa jaz ne morem poceni kupiti delnic NLB?

Prejšnji teden nas je naš finančni minister obvestil o tem, kaj je domislil v natanko enem letu o najbolj optimalni lastniški sestavi NLB. Njegova domislica je zelo predvidljiva: tujci ne morejo biti lastniki večinskega dela NLB, ampak samo izbrani domači vlagatelji, ki bodo združeni v holdingu slovenskih lastnikov.

Ob tej domislici našega finančnega ministra se pojavlja več vprašanj kot odgovorov. Denimo, kakšni bodo vstopni pogoji za nakup »delnic« NLB, po katerih kriterijih bodo oblikovali ceno za privilegirane, državi všečne kupce ter kako bo s prenosljivostjo teh »delnic« kasneje. Predvsem pa bi rad slišal argumente finančnega ministra glede upravičenosti privilegiranosti izbranih lastnikov. Oprostite, fantje, po diskontni ceni bi tudi jaz želel kupiti »delnice« NLB in bi jih kasneje, ko se bo pojavil velik strateški prevzemnik, tudi rad prodal po visoki ceni, skupaj s prevzemno premijo. Zakaj jaz ne smem kupiti teh delnic, mar nisem dovolj lep, pameten, prijazen, mar smrdim ali kaj? Zakaj smejo kupovati po znižanih cenah Gantar, Valant, Bavčar in še nekaj mandeljcev, preostala 2 milijona Slovencev pa ne?! Vsi mi smo kot davkoplačevalci sanirali NLB, so mar izbrani mandeljci prispevali kaj več kot mi ostali davkoplačevalci, da jim država podarja NLB?

Več o drugih argumentih pa v sredo v Financah

2 responses

  1. Ta vlada je v ekonomskem smislu itak neosocialistična, Bajuk v njej pa krekovec v svoji kramarsko-nacionalistični mentaliteti. Izbrani domači vlagatelji? Svašta! Svoje čase sta skupaj z Janšo pridigala razbitje NLB na hranilnice. Od kakršnegakoli liberalizma sta oddaljena svetlobna leta.

  2. “Od kakršnegakoli liberalizma sta oddaljena svetlobna leta.”

    hahaha, kakor da bi to bilo obsojanja vredno. pri bankah je treba biti konservativen, ne pa razprodajat kar vsevprek. in kaj je to “neosocialistična”?

%d bloggers like this: