NKBM za bagatelo v roke poštnega nabiralnika

Tadej Kotnik (kot praktično edina svetla točka v Financah) tokrat analizira “oktroirano” prodajo, pardon podaritev NKBM. Analizira, kako sta SDH in Banka Slovenije v izjemno sumljivih okoliščinah mariborsko banko, ki smo jo v zadnji rundi,  decembra 2013, dokapitalizirali z 870 mio evri, podarila nekemu poštnemu nabiralniku (po imenu Biser) iz davčne oaze – za piškavih 250 mio evrov.

Kaj bi rekli prijatelju, ki je v staro kripo od avta vložil 3 tisoč evrov, nato pa ga prodal za 860 evrov? Da je naredil blazno dober biznis? No, minister Mramor je takrat ob objavi novice povedalBoljše novice v tem trenutku za Slovenijo ne bi mogli najti“. In še naprej (Vir: RTV SLO MMC):

Mramor […] poudaril, da je bila prodaja NKBM-ja v času, ko so se zaradi Grčije zaostrile razmere, Slovenija pa še vedno velja kot tvegana država, dobra novica, ki je naletela na zelo dober odziv. Ne nazadnje tudi zato, ker Slovenija izpolnjuje svoje zaveze glede privatizacije. V poslovnem svetu je namreč vse v tem, ali narediš, kar obljubiš, je dodal minister. “Slovenija s tem dokazuje, da lahko strukturne spremembe in svoje zaveze tudi izpolnjuje.”

Kdo je tukaj nor?! Jasno, le kako to ne bi bilo odlično sprejeto v finančnem svetu?! Napolniš vreče z denarjem in jih podarjaš naokrog za četrtino vrednosti! Kdo ne bi bil vesel tega darila?!

Jasno je, kot sem pisal že nekajkrat, da je trenutno popolnoma neprimerni čas za prodajo bank. Neprimerno in absolutno deplasirano je tudi trditi, da je bila Slovenija v časovni stiski s prodajo in da zaradi pritiska iz Bruslja ni imela možnosti, da bi odstopila od slabih ponudb, Kotnik lepo dokumentira: (1) da je bilo časa na pretek, in (2) da je Portugalska naredila točno to: pri prodaji banke Novo Banco je septembra 2015 “vse prejete ponudbe zavrnila »zaradi neustrezne višine« in prodajo ustavila“.

Kaj vam ob tej slovenski podaritvi banke iz Maribora nekemu nabiralniku iz davčne oaze pade na misel? (A) Da gre za navaden kriminal oziroma za izrazita korupcijska tveganja? Ali (B) da s to podaritvijo NKBM po bagatelni ceni gospodje skrivajo še bistveno večjo “svinjarijo”, ki je nastala ob sanaciji bank v zelo sumljivih okoliščinah in po bistveno previsoki ceni (glej “Afera Banka Slovenije” za telebane)?

En odgovor

  1. “…ker Slovenija izpolnjuje svoje zaveze glede privatizacije”. Komu pa je zavezana vlada RS? Ljudstvu Slovenije ali EK in ECB? Dajmo gospodje najprej premislit to dilemo.

    Je Slovenija dobila pomoč ECB, da bi morala sedaj izpolnjevati “zaveze”? S kakšno pravico ste jih pa, te “zaveze” dali? Se vam, gospodje v vladi RS, ne zdi da ste zavezani predvsem ščitenju interesov državljanov Slovenije? “Zaveze” daje država, ki ima že tri leta nadpovprečno gospodarsko rast, orjaški presežek v plačilni bilanci, rekordne rezerve, najmanjši bančni sektor v evroconi, enega najmanjših odstotkov zadolženosti prebivalstva, podjetij in države, odlično strukturo zadolženosti, izjemno rast izvoza. Kakšna kriza neki, kakšne zaveze? Če so jih, veleizdajalci domovine, že dali, bi jih morali sedanji vladajoči umakniti. Na osnovi slovenskih makroeekonomskih podatkov imajo zato neprimerno več razlogov in legitimnosti kot Portugalska. Mogoče pa, v primerjavi s Portugalci, nimajo dovolj poguma in osebne integritete.

    Všeč mi je