Proizvodnja orožja bo trajnostna dejavnost (ESG friendly)

Današnji Politico opisuje novo “obrambno industrijsko strategijo“, ki naj bi jo danes predstavila Evropska komisija in ki naj bi bila deležna subvencij v višini 1.5 milijarde evrov. Strategija naj bi predvidevala skupen program nakupov orožja in preusmerjanja civilne industrije v vojaške namene (po ameriškem vzoru). Denar naj bi šel le v evropska podjetja. Ukrajina bo obravnavana kot kvazičlanica in bo lahko sodelovala pri skupnih nakupih orožja.

No, problem cele strategije je – denar. Torej na kakšen način bi članice EU lahko zagotovile za 100 milijard evrov sredstev za pogon nove / okrepljene evropske orožarske industrije, brez da bi dvignili davke in brez da bi spremenili usmeritve novega fiskalnega pakta o vzdržnem dolgu. In točno glede tega dogovora ni, zato se pojavljajo ideje o skupnih “obrambnih obveznicah” (čemur nasprotujejo frugalne države, na čelu z Nemčijo), da bi dovolili Evropski investicijski banki financiranje orožarskih projektov in in da bi spremenili taksonomijo glede trajnostnih dejavnosti – torej, da bi vlaganja v orožarsko industrijo postala “ESG friendly”. Slednje pomeni, da bi podjetja in investitorje, ki vlagajo v orožarske projekte finančni vlagatelji lahko brez sramu obravnavali, da delujejo v skladu s trajnostnimi načeli. Torej da so okoljsko, družbeno in upravljalsko prijazni.

Ključen (ali zgolj bizarno zanimiv) je tale odstavek:

Other ideas include groups of countries teaming up to jointly issue defense bonds; changing the rules for the European Investment Bank to allow it to invest in defense; and tweaking the EU’s taxonomy for sustainable activities to explicitly include military projects.

Česa takega si ne moreš izmisliti. Ampak če smo že do zdaj prekršili vse tabuje in če je Evropska komisija Ukrajini pošiljala orožje v okviru proračuna za mirovne aktivnosti, je tudi proizvodnja orožja lahko okoljsko, družbeno in upravljalsko prijazna.

Predvsem pa bo finančno prijazna. Kajti med glavnimi investitorji v orožarska podjetja najdete največje sklade (denimo State Street Corp., Vanguard in Blackrock imajo 30 % delež v največjem proizvajalcu orožja Lockheed Martinu) in med največjimi financerji vojaške industrije in pošiljanja orožja so največje banke, med prvimi je Deutsche bank.