Komu bi koristila jedrska vojna?

Ne bom se spuščal v objavo ujetih prisluhov vrha nemške vojske, ko so diskutirali, kako zminirati ruski most na Krim (glejte spodaj). Pomembno je le, da bi to lahko vodilo v bistveno eskalacijo vojne v Ukrajini oziroma v pravo in ne več samo proxy vojno med Rusijo in Natom. Kar seveda močno poveča nevarnosti ali tveganja glede jedrske vojne.

Komu bi takšna jedrska vojna koristila? Na prvi pogled neumno vprašanje, vendar razmislite še enkrat. Poglejmo od zadaj – komu takšna vojna ne bi koristila. Takšna vojna prav gotovo ne bi koristila Evropi, predvsem Nemčiji, Italiji, Belgiji, Nizozemski in Turčiji, kjer naj bi bilo nameščenih po 20 ameriških jedrskih konic v vsaki. Francija naj bi imela 290 jedrskih konic, Velika Britanija pa 225. Zelo verjetno je pričakovati, da bi bile te evropske vojaške baze prve tarče ruskega napada. Glede na to, kako blizu Sloveniji je ameriška vojaška baza v Avianu (blizu mesta Pordenone), je seveda neposredno ogrožena tudi Slovenija. Na drugi strani bi bile tarče vojaška oporišča v Rusiji in Belorusiji, kjer ima Rusija nameščene jedrske konice. Druge ruske tarče bi bile v ZDA. S tem, da v ZDA lahko upajo, da bi morda imeli čas in sposobnost sklatiti ruske balistične rakete še v zraku, preden bi zadele tarče v Ameriki (kar je sicer dokaj jalovo upanje glede na domet in trajektorije ruskih supersoničnih raket, proti katerim ZDA nimajo protiorožja). Torej Evropi, Rusiji (in Belorusiji) in ZDA jedrska vojna ne bi koristila.

Kaj pa preostalemu svetu? Če bi jedrska vojna izbrisala pomemben del Evrope, del Rusije in del ZDA, pa bi bili učinki na preostali svet relativno majhni (razen če bi se vanjo vključili še Kitajska, Indija, Izrael in Pakistan). Hipotetično bi Azija in južna polobla ostali (vsaj neposredno) neprizadeti zaradi jedrskega spopada med Rusijo in Natom (prizadeti bi bili posredno prek prekinitve trgovinskih in finančnih tokov). Drugače rečeno, medtem ko bi jedrski spopad med Rusijo in Natom izbrisal pomemben del zahodne civilizacije, bi za ostali del sveta to pomenilo zgolj geopolitični reset. In v tem resetu bi dominantno vlogo prevzela Kitajska kot novi hegemon.

Jedrski spopad med Rusijo in Natom pomeni samomor za zahodno civilizacijo. Pomeni tudi detronizacijo ZDA in ustoličenje Kitajske kot novega globalnega hegemona. Se torej ZDA, Franciji in Nemčiji splača izzivati jedrski spopad z Rusijo?