Kdo je močnejši: G7 ali BRICS?

Mnogi so po najbolj gledanem političnem intervjuju v zgodovini z Vladimirjem Putinom bili presenečeni nad njegovim poznavanjem zgodovine, mnogi so se zaradi tega prestrašili in začeli objavljati javne replike. Mnogi so bili presenečeni nad tem, da naj bi bile BRICS države danes gospodarsko močnejše od sedmerice gospodarsko najmočnejših zahodnih držav sveta (G7). Jaz ne, ker poznam številke, hkrati pa sem se naučil v zadnjih letih, da ko Putin nekaj reče, ima za to zaslombo v podatkih. Torej, ko je Putin v intervjuju rekel naslednje, je imel prav:

If memory serves me right, back in 1992, the share of the G7 countries in the world economy amounted to 47%, whereas in 2022, it was down to, I think, a little over 30%.

The BRICS countries accounted for only 16% in 1992, but now their share is greater than that of the G7.

It has nothing to do with the events in Ukraine; this is due to the trends of global development and world economy… and this is inevitable.

This will keep happening. It is like the rise of the sun; you cannot prevent the sun from rising; you have to adapt to it.

Spodnja slika kaže, da Putinove številke (z nekaj zaokroževanja navzgor) držijo. Leta 1992 je skupni delež sedmerice G7 držav svetovnem BDP (merjeno v PPP in mednarodnih dolarjih po metodologiji Svetovne banke) znašal 46.5 %, delež peterice BRICS držav pa je bil trikrat manjši s 15.6 %. Do leta 2022 se je delež G7 držav skrčil za tretjino na zgolj 30.2 %, medtem ko se je delež BRICS držav podvojil na 31.5 %. Torej faktično je peterica BRICS držav danes gospodarsko močnejša od sedmerice največjih zahodnih držav G7.

In ta trend se nadaljuje in težko ga bo kdo zaustavil. Kot sem že pokazal pred dnevi, bo čez 20 let Kitajska gospodarsko dvakrat večja od ZDA in močnejša od ZDA in EU skupaj (to je posledica strahotnih razlik v rasti produktivnosti med temi državami in v naslednjem komentarju vam bom pokazal najbolj “strašljivo” sliko iz perspektive ZDA, nekaj česar se ZDA resnično morajo bati).

G7 v BRICS Share in World GDP 1990-2022

No, česar Putin v svojem komentarju ni povedal, je to, da Rusija nima veliko s to rastjo deleža BRICS držav v svetovnem BDP, kajti delež Rusije se je med 1990 in 2022 več kot prepolovil (iz 6.2 na 2.9 %) in da je ta rast deleža BRICS držav izključno posledica rasti Kitajske (njen delež se je povečal za 5-krat, iz 3.1 na 18.4 !)  in Indije (povečanje deleža za 135 %, iz 3.1 na 7.2 %).

Rusija je po stabilizaciji po Putinovem prevzemu oblasti leta 1999 res delovala kot “bencinska črpalka z jedrskimi raketami“. Kot smo ugotavljali že pred desetletjem, Rusija velikih prihodkov od izvoza nafte, plina, hrane in surovin ni vlagala v industrijski in tehnološki razvoj, pač nekaj v razvoj vojaške tehnologije, ostalo pa je šlo tajkunom in za potrošnjo. Šele sedanja vojna v Ukrajini Rusijo sili v industrializacijo in bo imela za Rusijo pomembne pozitivne posledice. Kajti Rusija rabi industrijsko politiko po kitajskem vzoru, če želi vzpostaviti strateško avtonomijo v času sankcij. Dlje časa, kot bodo trajale sankcije, bolje bo za Rusijo glede industrializacije. Če Rusiji sankcije hitro ukinejo, bo spet padla nazaj v potuho in brezdelje visokih prihodkov od izvoza energentov in surovin.

Paradoksalno, če želijo ZDA Rusiji res škodovati, ji morajo čim prej ukiniti sankcije in obratno, če bodo s sankcijami še dolgo nadaljevale, bodo Rusijo spet naredile gospodarsko močno, kot je bila v sovjetskem času. Ko si trgovinsko izoliran, in če ne želiš biti strateško odvisen od enega vira (Kitajska) je edini izhod uvozno nadomestna strategija. Kot po 2. svetovni vojni in Kennedyjevi prepovedi izvoza tehnologije v Sovjetsko zvezo (Trade Expansion Act, 1962).

BRICS Share in World GDP 1990-2022

Poglejmo še na drugo stran, kako je zahodnim državam uspelo zaostati za svetovno rastjo in za tretjino zmanjšati svoj delež v svetovnem BDP. Še najmanj sta izgubili ZDA (21 % deleža v obdobju 1990-2022) in Kanada (-26 %). Najbolj pa Japonska (več kot polovico svojega nekdanjega deleža) ter Nemčija in Francija (več kot 40 %).

G7 Share in World GDP 1990-2022

Ta izguba deležev v svetovnem BDP je seveda posledica tega, da svetovni BDP raste bistveno hitreje kot v zahodnih državah. Seveda pa hitrejšo rast svetovnega BDP poganja predvsem Kitajska, nato pa Indija in nekatere druge manj razvite države (vendar to niso Rusija, Brazilija in Južna Afrika).