Bolezen, ki ubija ZDA: Opioidi

ZDA imajo številne težave (od neznosne neenakosti in kriminala, disfunkcionalnega zdravstva do disfunkcionalnega političnega sistema), toda kriza z opiodi je zahrbtna bolezen, ki pospešeno razkraja ameriško populacijo. Ne zgolj posameznike in družine, pač pa skupnosti. Na dan prihajajo znanstveni članki in številni procesi, ki dokazujejo, da imajo antidepresivi značilen vpliv na povečano agresivnost ljudi, kar bi lahko bila tudi razlaga za porast masovnih streljanj po šolah, supermarketih itd.

Spodaj je znaimiv film Crisis iz leta 2021 na to temo krize opioidov (le happy-end konec se zdi pocukran in nerealističen).

En odgovor

  1. Krivci za masovna streljanja v ameriških šolah in na splošno niso zgolj opioidi. Gre za skupek dejavnikov, začenši z nekontrolirano izdajo antidepresivov mladoletnim osebam, v fazi spremembe spola, oziroma, še hujše potem, ko je bla sprememba že dodobra v teku ali končana. Ljudje na opioidih niso agresivni in nimajo obsesivnih misli. To kar označujemo za epidemijo ‘opioidov’ v ZDA gre pripisat sintetičnim primesem, kot so nitazeni in že zloglasni fentanil. Je pa stvar tukaj dokaj jasna. Če družba v kateri živiš ne nudi osnovnih pogojev za dostojno življenje, ko se človek pogrezne v bančne dolgove in postane nerentabilen, takrat mu morda res ne preostane drugega kot pobeg v drogo. Bolj pomembno vprašanje je, zakaj ne reguliramo ta hip prepovedanih drog? Komu je v interesu, da se stanje poslabšuje: alkoholna prohibicija je proizvedla Al Caponeja in podobne like, zakaj torej vztrajamo pri zgrešenem modelu, ki vodi v kaznovanje, stigmatizacijo in izgubo življenj zaradi nereguliranih substanc s črnega trga?

    Všeč mi je