Danilo Türk o nujnosti čimprejšnjih pogajanj o miru v Ukrajini

Dotaknila sva se že vojne v Ukrajini. Pred kratkim sta bila skupaj z bivšim kolegom na predsedniški funkciji Milanom Kučanom med prvimi podpisniki peticije, naj se čim prej pričnejo mirovna pogajanja. Toda kritiki menijo, da bi s tem de facto priznali rusko zasedbo dela ukrajinskega ozemlja. Kako jim odgovarjate?

“Vprašal bi jih, kaj pa boste naredili brez pogajanj. Verjamem, da je mir vrednota zase in da se je zanj treba potruditi. V vojni, kakršna je, je treba slej ko prej sesti k pogajanjem, ne pa računati na čisto zmago. Čiste zmage ni in je ne bo! To morajo ti ljudje vedeti, ne vem pa, kako razmišljajo. Kot vidite, so sedaj Američani celo sklenili uporabiti kasetne bombe na ukrajinskem ozemlju, ki bodo še desetletja tam ogrožale življenje civilistov. Uporaba kasetnih bomb s strani Ukrajine je dejanje obupa! In takih dejanj obupa utegne biti še več in utegnejo biti še bolj nevarna.”

Da, že nuklearke so tako rekoč na bojni črti, Rusija in Nato imata jedrski arzenal.

“Mislim, da se bo treba začeti pogajati, saj bo vsak dan slabše. Ogromno je in bo mrtvih, ogromno bo škode in ne bo bolje. Mir bi morali skleniti že v prvem mesecu vojne. To bi bilo tedaj dejansko možno, saj so s pomočjo Turčije marca 2022 že prišli do sporazuma o miru. A je Ukrajincem Nato razložil, naj tega miru ne sprejmejo, ker bodo z njegovo pomočjo zmagali in bodo dobili boljši izid. Zdaj vsi vidimo, da boljšega rezultata ne bo. Lahko si delajo utvare, toda ljudje, ki računajo na popolno ukrajinsko zmago, so zelo naivni. Najboljša možna priložnost marca 2022 pa je bila zapravljena zaradi zelo neumnega ravnanja držav Nata, ki so Ukrajincem vlile lažno upanje na popolno zmago.”

Vir: Večer