Kako so Golobovi menedžerji v vladi nategnili levičarje v vladi (in izven) in premožnejšim podarili 100 milijonov evrov

Pri kvazi ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (DZZ) oziroma preoblikovanju v obvezno gre za vrhunski nateg menedžerskega sloja vladne ekipe. Iz zahteve levičarjev, da ni pravično, da vsi – ne glede na dohodek – plačujemo enak prispevek DZZ (35 evrov mesečno), se je izcimilo, da bodo tisti, ki imajo najvišje dohodke, plačevali samo polovico tega zneska, tisti z nižjimi dohodki pa celotnega (ker se plačilo zdravstvenega zavarovanja šteje kot neke vrste davčna olajšava). In pri tem bo v zdravstveni blagajni zmanjkalo 100 mio evrov glede na predhodno ureditev.

Drugače rečeno, 50-milijonski “dobiček” zavarovalnic (stroški poslovanja + poslovni presežek si bodo po novem namesto zavarovalnic med seboj razdelili tisti z višjimi dohodki. In še več, razdelili si bodo celo dvakrat toliko “dobička” kot zavarovalnice doslej. Pa recite, da se Golobovim menedžerjem v vladi ni posrečilo vrhunsko nategniti levičarjev! Superhik reforma zdravstvenega zavarovanja. No, če ste pričakovali kaj drugega, ste bili itak naivni.

Najbogatejši bi plačali samo pol

Tisti v najnižjem dohodninskem razredu, ki je obdavčen 16-odstotno, bo torej ob upoštevanju vpliva na dohodnino dejansko plačal 29,4 evra obveznega zdravstvenega prispevka na mesec, tisti v najvišjem, kjer je obdavčitev 50-odstotna, pa samo 17,5 evra mesečno, nam je potrdilo več strokovnjakov. Pri tem je pomembno tudi, da mnogi z najnižjimi dohodki dohodnine sploh ne plačujejo. Zanje bi torej obvezni zdravstveni prispevek znašal 35 evrov mesečno ne glede na upoštevanje pri dohodninski osnovi.

Vse skupaj pa bi seveda pomenilo tudi, da bo državni proračun iz naslova dohodnine prejel manj. Izpad iz tega naslova bo, po informacijah N1 tudi po ocenah ministrstva za finance, znašal okoli 100 milijonov evrov letno.

Vir: N1