Kdo je kriv za ameriško mizerijo in zaostajanje: Kitajska ali ZDA?

Tistim, ki se profesionalno ukvarjamo s področjem mednarodne trgovine in ki smo tudi neštetokrat opozarjali na negativne posledice nekontrolirane globalizacije ameriškega tipa (popolna preselitev proizvodnje v tujino z namenom maksimiranja dobičkov), je odgovor na naslovno vprašanje jasen že zelo dolgo. Za ameriško socialno mizerijo ter industrijsko in tehnološko zaostajanje sta kriva nebrzdan pohlep lastnikov korporacij in uradna politika v Washingtonu od Ronalda Reagana naprej, ki je spodbujala povsem nekontrolirano globalizacijo, ker je bilo to v interesu lastnikov kapitala. Toda danes, ko je globalizacija udarila nazaj prek zatona domače industrije in izgube industrijskih delovnih mest in ko se je v Washingtonu politični sentiment zaradi zaostajanja za Kitajsko obrnil za 180 stopinj, mora priti nekdo, kot je kontroverzni polkovnik Douglas MacGregor, da pove neolepšano resnico: “Mi smo avtorji lastne zmešnjave in ti avtorji so predvsem v Washingtonu in v korporativnem sektorju.To je problem – ni v Pekingu, ni v Moskvi, tukaj je.

“China did not rob us of our manufacturing base, we robbed ourselves of it. Greedy people in Washington and the corporate sector shipped those things out. This is what people need to get in their heads: stop looking overseas for someone to blame for the misery that we confront today at home.

We are the authors of our own mess, and those authors are principally in Washington and in the corporate sector. Americans need to wake up. That’s the problem – it’s not in Beijing, it’s not in Moscow, it’s here.”

Vir: Twitter

%d bloggers like this: