Po zahodni in ruski zavrnitvi kitajskega mirovnega predloga: Čaka nas dolga vojna

Tako v ZDA, Evropski komisiji in NATO na eni strani ter Rusiji na drugi strani so zavrnili kitajski predlog načel za pogovore o miru v Ukrajini. Na zahodu zato, ker je prišel iz “nekredibilne” Kitajske, čeprav predlog predvideva teritorialno celovitost Ukrajine. V Rusiji pa, kljub zahvali Kitajski, ker predlog ne upošteva nove realnosti, to je ruskega nadzora nad štirimi ukrajinskimi regijami.

Iz tega sledi, da čas za mirovne pogovore še ni prišel, ker vsaka stran predvideva, da ima bodisi boljše karte (Rusija) ali da lahko izboljša svoj položaj v prihodnje na bojišču (ZDA v imenu Ukrajine). Lahko napišemo še tisoče mirovnih pobud ali organiziramo na tisoče javnih demonstracij za mir. Vse to je jalovo, dokler obe strani mislita, da lahko zmagata. Če se ne zgodi kaj nepredvidenega, to pomeni, da nas čaka še dolga vojna s pat pozicijo.

Vojna se bo končala šele, ko bodo ZDA obupale nad financiranjem te vojne in ko bo Ukrajini zmanjkalo mož in fantov. Vmes pa bo Ukrajina povsem porušena, depopularizirana in brez perspektive, EU države pa bodo deindustrializirane in gospodarsko bankrotirale.

Katastrofa.

En odgovor

  1. Moj vtis po branju ruskih virov zadnje čase je, da bo šla verjetno Rusija do konca. To je do popolne podpreditve in okupacije Ukrajine. Glede na nivo javne podpore aktualni oblasti, si le-ta to lahko privošči. Dvomim pa, da lahko pomembnejše operacije raztegne čez časovni okvir 2023.

    Leta 2014 so volive in konsolidacija anektiranih (in potencialno še ne anektiranih Oblasti) bi morala biti do tedaj končana.

    Rusi so ob začetku še čutili določeno povezanost z Ukrajinskim narodom, danes tega praktično ni več čutiti.

    Da pa bi tako kot za časa SZ plasirali kritično tehnologijo v Ukrajino, tega verjetno ne bo. Polja pa po novem lahko orjejo tudi robotizirani traktorji

    Všeč mi je

%d bloggers like this: