Pozabite EU, BRICS+ je nov globalni gospodarsko-politični pol

EU nima svoje politične strategije do Kitajske. Niti do Rusije, niti do grupacije BRICS+. Pa bi jih nujno morala imeti. EU bi morala definirati svoj odnos z Evroazijo, z grupacijo, ki jo vodita Rusija in Kitajska, kajti to je največja surovinska, energetska in proizvodna baza na svetu. Podobno velja za širšo grupacijo BRICS+, držav, ki skupaj tvorijo čez 45% svetovnega prebivalstva, tretjino svetovnega BDP. Več kot 12 držav je vložilo prošnjo za pridružitev BRICS, med njimi Iran, Kazahstan in Saudska Arabija. Ko bo ta grupacija BRICS+ oblikovana, bo nadzirala 60% svetovnih zalog plina in 45% zalog nafte. Ta grupacija držav predstavlja na eni strani pomembno bazo ključnih energentov, surovin in sestavnih delov za evropsko industrijo, na drugi strani pa najpomembnejši trg. BRICS+ postaja drugi najpomembnejši globalni faktor.

En odgovor

 1. BRICS obsega več kot tretjino svetovnega BDP, če štejemo BDP po PPI (purchasing power index-u). Verjetno že več kot polovico.

  S tem, da te države predstavljajo večino gospodarskega dinamizma sveta. Večino na novo diplomiranih inžinirjev. Kdaj bodo prevzeli še tehnološko vodstvo, je samo vprašanje časa.

  Evropa kot svetovna trgovinska sila bi morala biti življensko zainteresirana za mir v svetu in nemoteno trgovsko sodelovanje med narodi. Ne za spodbujanje vojn, sankcij (ki mimogrede njo prizadanejo bolj kot sankcioniranega) in še manj konfliktov z velesilami kot sta Rusija in Kitajska. Optimalna evropska strategija bi bilo uresničenje Primakov-e strategije “Evrope od Lizbone do Vladivostoka”. Zakaj? Zato ker Rusija kot partner, že zaradi gospodarske moči in demografsko minorne vloge ne bi mogla dominirati Evropo kot jo ZDA. S tem bi Evropa dobila svojo energetsko, surovinsko zaledje, o.če hočete varnost, 150 milijonski lukrativni trg in kopensko povezavo z največjim trgovinskim partnerje, – Kitajsko.

  Zakaj Evropa nima ustrezne strategije do BRICS-a?. ZATO KER JE NE SME IMETI!
  Ker, če bi se preveč osamosvojila od ZDA, bi ZDA in zahodni bančni deep state, ki jo kontrolira, kolapsirali.

  Za ohranitev oblasti zahodnega deep state-a, je ta pripravljen žrtvovati blaginjo in prihodnost evropskih narodov. Pa ne samo evropskih.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: